Hogyan válasszunk virágcserepet otthonra és a teraszra

hogyan válasszunk kaspót otthonra és a teraszra

Szereted a növényeket? A megfelelő kaspó kiválasztása a termesztési siker kulcsa. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni a megfelelő kaspó kiválasztásánál!

Téged is elvarázsolt a szobanövények szépsége vagy csak a teraszt szeretnéd feldobni egy kis zölddel? Mi a helyzet a friss fűszernövényekkel, amelyeket az ételek ízesítésére használhatsz? Ahhoz, hogy a növények jól fejlődjenek, megfelelő kaspóra is szükség lesz. Milyenek léteznek és melyek alkalmasak kültérre?

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Kaspó vagy virágcserép

Mi a különbség a virágcserép és a kaspó között? A cserepet közvetlenül ültetésre használják, ezért az alján vízelvezető lyukak vannak. Ez lehetővé teszi, hogy a levegő elérje a gyökereket és ami még fontosabb, hogy a felesleges víz, amely egyébként rothadást okozna, elfolyjon. A kaspónak esztétikai funkciója van. Ezért is nevezik őket díszcserépnek. Mindig nagyobbnak kell lennie, mint magának a virágcserépnek, hogy a levegő így is elérje a gyökereket és látható legyen, ha a virág úszik a vízben.

kaspo 2

Terrakotta vagy műanyag?

Régebben a terrakotta virágcserepeken kívül más lehetőség nem is létezett. Idővel ezeket kiszorította az olcsó műanyag, amely ellenállóbb a töréssel szemben. A terrakotta azonban az utóbbi években újra népszerű lett, a használat során ugyanis egyedi patinát kap és a növények számára is természetesebb. Tehát melyik a jobb? Mindkettő jó választás. A választás főként attól függ, hogy milyen növényt szeretnénk beültetni. Míg a szukkulensek és a szárazságot kedvelő növények jól érzik magukat a terrakottában, a páfrányok és más nedvességkedvelő növények túl gyorsan kiszáradnak benne, ezért inkább műanyag cserépbe javasolt őket ültetni.

Műanyag virágcserepek katalógusunkban

kaspo 3

Klasszikus, falra szerelhető vagy függő?

A klasszikus virágcserepeknél nincs mit magyarázni. Minden növény számára alkalmasak és bármilyen sík felületre elhelyezhetők. Stabil, nagyméretű cserepek, nagyobb növényekkel a padlón is remekül mutatnak. A kúszónövények függő cserepekben a legszebbek. Aztán vannak még fali kaspók és vertikális kertek, azaz zöldfalak. A szabadban a zöldfalak leggyakrabban fűszernövények vagy eper termesztésére szolgálnak – kis területen is nagy kerted lehet.

kaspo 4

Önöntöző virágcserép nem csak feledékeny kertészek számára

Sok vizet igénylő növényeket termesztesz? Használj önöntöző virágcserepet, amelyből a növény csak annyi vizet vesz fel, amennyire szüksége van. Akkor is értékelni fogod, ha sokat utazol vagy ha kissé feledékeny vagy. A beépített vízjelző lámpa segítségével mindig láthatod, mikor kell újratölteni.

Milyen nagy cserepet válasszunk?

Minél kisebb a növény, annál kisebb a cserép. Ha túl nagyot választasz, a növénynek először erőt kell kifejtenie, hogy gyökeret eresszen és hosszú időbe telik, mire a föld feletti növekedés is láthatóvá válik. A nagy cserépben a rothadás veszélye is fennáll, mivel a talaj gyakran nem szárad ki eléggé az öntözések között. A legjobb, ha mindig tájékozódunk, hogy milyen igényei vannak az ültetni kívánt növénynek, például a népszerű legénypálma a kevés helyet szereti és csak akkor ültetjük át, ha a cserép repedezni kezd.

kaspo 5

Milyen anyagok alkalmasak a kültérre?

Míg a beltéri virágcserepek és kaspók kiválasztásakor bármilyen anyagot választhatsz és az egyetlen döntő szempont az ízlésed, addig a kültéri darabok esetében ez egy kicsit bonyolultabb. Az anyagnak egész évben ellen kell állnia az időjárási viszonyoknak. Stabilnak kell lennie, hogy ne boruljon fel a szélben és ellen kell állnia az UV-sugaraknak is. Ideálisak például az üvegszálból, kőből, műrattanból és betonból készült kaspók és cserepek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük