Propolisz, propolisz tinktúra és hatásaik

Mi is az a propolisz

Talán nem is gondolt volna rá a meglehetősen bonyolult megnevezés alapján, de a propolisz valójában méhszurok. Ez az anyag gyanta szerkezetű, és a méhek a fákból vagy a növényekből gyűjtik be. A lábaik hátsó részén elhelyezkedő kosarukba gyűjtik. A méhszurkot a kaptár repedéseinek tömítésére használják fel. A kisebb réseket méhszurokkal, míg a nagyobbakat viasszal tömítik.

Hoyer propolisz + zsálya rágótabletta, 60 db

Enyhíti a felső légúti fertőzések, a szájüregi- és torokgyulladás kellemetlen tüneteit. Különösen ajánlott köhögés , rekedség, hangszálak nagyobb igénybevétele esetén. ...Tovább

Ár 1922 Ft

A méhészek körében sok éven át az a tévhit keringett, hogy a propolisz védi a méheket a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól, különösen az esőtől és a széltől, de végül kiderült, hogy a méhek még az alacsonyabb hőmérsékletet is képesek túlélni.

A propolisz színe és jellemzői

Szilárd propolisz

A méhszurok összetételétől függően különféle színű lehet. Leginkább sötétbarna, de vöröses vagy zöld is lehet. A propolisz színét befolyásolja a gyanta forrása is, és ennek megfelelően fekete vagy fehér is lehet. A propolisz szobahőmérsékletű helyiségben ragacsos állagú, de alacsonyabb hőmérsékleten megszilárdul.

Az is előfordulhat, hogy morzsolódik. Paradox módon nem minden propolisz rendelkezik ugyanazon hatásokkal, mivel azok legfőképp a természetes forrástól függenek. Az a tény viszont változatlan, hogy nem csak a leghíresebb méhészeti termék – a méz rendelkezik kedvező hatással az emberre és a szervezetére.

Naturhelix fülgyertya, 10 db - propolisz

...Tovább

Ár 3171 Ft

A videón, szobahőmérsékleten izopropil-alkohol tisztításával nyert, tiszta propolisz látható.

A propolisz jelentősége

Természetesen a propolisz különösen a méhek számára fontos, de az abból készült tinktúra és más készítmények nagy jelentőséggel bírnak az ember számára is. Amint említettük, a méheket úgy védi, hogy segítségével tömítik a réseket. A méhek számára a propolisz számos kedvező hatással bír:

 • Megvédi a méheket a potenciális betegségek vagy lehetséges paraziták fenyegetésétől, amelyek előfordulhatnak a kaptárban valamint védelmet nyújtanak a rothadás ellen is;
 • Továbbá a propolisz eltávolítja a rezgéseket és segít a kaptár stabilitásának megerősítésében;
 • A méhek kifinomult lények, és ha olyan állatok jutnak be a kaptárba, mint például egy gyík vagy egy egér, amelyet nem tudnak kiűzni, és ott pusztul meg, a propolisz segítségével, mintegy múmiát hoznak létre belőle és így megszabadulnak a kellemetlen szagtól.

A propolisz hatásai

A propolisz elsősorban természetes gyógymód az ember számára, amely sok jótékony hatást gyakorol az egészségére.

 • Számos vírusos betegség és gyulladás gyógyításában segít, amelyeknek enyhíti tüneteit
 • Összetétele segít az égési sérülések, forázás és a fekélyek kezelésében is
 • Valószínű, hogy kedvező hatással lehet a szívre és csökkenti a szürke hályog kialakulásának veszélyét
 • Régi receptek és a méhészek azt állítják, hogy a propolisz kiváló a torokra is, elegendő egy keveset tenni belőle a szájba
 • A propolisz kedvező hatást gyakorol az emberi immunitásra és az immunrendszerre is, és összetételétől függően antibiotikus hatással is rendelkezik, és felgyorsítja a sebgyógyulást
 • Az afták kezelésére is alkalmas, mikrobák és vírusok ellen is hatásos
 • Összetétele pozitív hatással van a bőrre, az akné és a szemölcsök ellen is hatásos
 • fontos szerepet játszhat az emésztési problémák kezelésében is
 • A tapasztalatok alapján állítható, hogy védi a fogakat a fogszuvasodástól, és a szájüreget a további betegségektől, valamint segít a fájdalmas íny kezelésében.

A propolisz számos hatását a klinikákon alaposabban vizsgálják, különösen azért, mert a méhszurok összetétele a földrajzi fekvéstől, a méhfajtától és az évszak típusától is függ. A természetes mérsékelt égövben a méhek a fából nyerik ki a gyantát, különösképpen a nyárból, nyírből, gesztenyéből, fűzfából vagy olyan tűlevelű fákból, mint például a borókafenyő. Azokon a területeken, ahol a trópusi klíma uralkodik, a méhek csak a virágokból nyernek propoliszt.

A propolisz összetétele

A propolisznak akár 50 alapvető alkotóeleme is lehet, amelyeket normál körülmények között,  hozzávetőlegesen 10% esszenciális olaj, 35% viasz és pollen tesz ki, és a legnagyobb részt a gyanta és különböző növényi és természetes balzsam alkotja, beleértve a flavonoidokat, éterikus olajokat és vitaminokat – főleg a B csoportot, valamint olyan ásványi sókat is tartalmazhat, mint például vas, réz, króm, magnézium, szilícium, mangán vagy kalcium. A gyógyszertárakban propolisz tabletták és tinktúrák kaphatók.

Főleg azok az emberek legyenek óvatosak, akik allergiásak a méhekre és a méh termékekre, egyébként az allergia kezelésére is alkalmas.

Propolisz tinktúra

Amint már említettük, sokféle propolisz tartalmú készítmény létezik. Tinktúrák vagy tabletták, de krémek formájában is kapható. Természetesen attól függően, hogy mire használja. A propolisz tinktúra nem csak a gyógyszertárban, hanem közvetlenül a méhészeknél is megvásárolható.

Dydex propolisz tinktúra c-vitaminnal 50 ml

...Tovább

Ár 1855 Ft

Hogyan készítsünk propolisz tinktúrát

Ha a tinktúrát saját maga szeretné elkészíteni, akkor tapasztalt és készséges méhészek tanácsát kérje.

A propolisz tinktúra elkészítése:

 • 30 g zúzott propoliszt  morzsoljon 100 g alkoholba (80% vagy annál több alkoholtartalmú szeszt használjon)
 • Naponta 3-szor rázza fel az oldatot egy héten keresztül.
 • Várja meg amíg az oldat leülepszik és az oldott részt szűrje le

A propoliszt, száraz termék formájában, a gyógyszertárban megvásárolhatja. Összekeverheti alma párlattal vagy gyógyszertári alkohollal, amely akár 95 fokos is lehet. Ezután elegendő egy lezárt palackban szobahőmérsékleten legalább egy hétig tartani, de naponta legkevesebb háromszor fel kell rázni. Ha ezt ezután szűrőpapíron vagy finom szitán keresztül átszűri orvosi palackokba, akkor a tinktúra készen áll az adagolásra.

A propolisz tinktúra hatásai

A propolisz tinktúra hasonló előnyökkel jár, mint a propolisz, de különösen segít a bőrbetegségek kezelésében, antibakteriális hatással rendelkezik, és belső használatra is alkalmas. A gyermekek számára is nagy jelentőséggel bír, mert védi immunitásukat.

A tinktúra adagolása

A tinktúra adagolása az adott betegségtől függ. A bőrproblémákra úgy használja, hogy egy tampont vagy vattát a tinktúrába áztat, majd ezt az érintett területre helyezi. Hasonlóképpen kezelheti a bőrbetegségeket vagy a fogak problémáit. A torokfájást és egyéb betegségeket néhány csepp tinktúra elfogyasztásával kezeljük. Teába, gyümölcs- vagy zöldséglébe de akár a tejbe is tehet 20-40 cseppet. A propolisz tinktúrát naponta 2-4 alkalommal, 30 perccel az étkezés előtt érdemes fogyasztani.

További propolisz készítmények

A készítmények különböző formában kaphatóak, például kenőcsök, cseppek, kapszulák, stb.

Propolisz kenőcs

Ha a kenőcsöt részesíti előnyben, javasoljuk, hogy inkább gyógyszertárban vásárolja, és ez külső használatra készült. A propolisz kapszula formájában is beszerezhető. A propolisz kenőcs kiváló gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik a bőrbetegségekkel vagy a penészgombákkal szemben. Akkor is használható, ha gennyező sebe van. A kenőcs a propoliszon kívül különböző olajokkal és zsírokkal is gazdagított.

Specchiasol Ortodermikus Propolisz krém, 100 ml

...Tovább

Ár 2050 Ft

Propolisz cseppek

Közvetlenül támogatják az immunrendszert, és mivel alkoholmentesek, gyermekek számára is alkalmas. Gyógyítja a szájüreget, és segít a mikrobák eltávolításában. Ha a spray-t részesíti előnyben, akkor a gyógyszertárakban az is rendelkezésre áll, és a cseppekhez hasonlóan alkalmazható. Többek között meghűlés esetén is alkalmazható.

Naturland Propolisz csepp, 30 ml

...Tovább

Ár 1737 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük