Hogyan űzzük ki a felesleges nedvességet a lakásból?

Az egészséges lakhatás igényli a legnagyobb figyelmet. Függetlenül attól, hogy újépítésű házról vagy egy régebbi házról beszélünk, amint jelentkezik valamilyen probléma, először is megpróbálunk rájönni annak okára. A téli hónapokban leggyakrabban a zűl nedves levegő keseríti meg a nyugodt, zavartalan életünket.

A hibát rögtön az elején kellene keresnünk, a lakház építésénél. Az építkezési hiányosságok, mint például a beázás, hibás tető, szivárgó fűtés, bádogos munkák és esővízkidobó hibák, elégtelen nyílászáró szigetelése, és ezek mind a lakás túl nedvesességéhez vezethenek. A rizikós beltéri hőszigetelés és a talaj betonozása előtt szükséges szakember tanácsát kérni. A siker kulcsa, elegendő levegő áramlást biztosítani a lakhelyen.

Mik a nedves levegő következményei?

Az ideális beltéri levegő nedvesség 40-55% közti értéket jelent.

A túlzott nedvesség (nad 60% fölött) a háztartásban veszélyt jelent az egészségünkre és csökkenti az ingatlan értékét. A falakon repedések, foltok jelenhetnek meg, változhat a fal színe és fokozatosan le is válhat. Minél betegebbnek tűnik a környezet, amelyben vannak, annál nagyobb a veszélye az elpenészesedésnek és a mikroorganizmusok kialakulásának.  

A penész spórákat, amelyek elszaporodnak a helységekben, végül be is lélegezzük, amelyek jelentős egészségügyi gondokat okozhatnak. Általában túlérzékenységgel jelentkeznek,gyakori kötőhártya, orr nyálkahártya és más hasznos üregek  gyulladást okoz, valamint a gyakran ismétlődő légúti betegséget is ez okozza.

Gyermekeknél köhögést, torokfájást, asztmát is okozhat. Penésszel való érintkezés esetén azonban bőrbetegség is jelentkezhet, esetleg kiütések.

A túlzott nedvesség hőmérséklet csökkenéshez vezet, éppen ezért jópáran ilyenkor túlzott fűtésbe kezdenek emiatt. Így emelkedik az áramfogyasztás, és még továbbra sem oldódott meg a probléma.

A leghatásosabb eszköz egyben a legtermészetesebb is

Úgy tűnhet Önnek, hogy értelmetlen szellőztetni, hiszen még nagyobb hideget enged be a lakásba, viszont a szellőztetés ebben az esetben a legnagyobb segítség. Ha Ön ezt az egyszerű megoldást mellőzni szeretné, a vízpára termelődést továbbra is nagyban elősegíti.

Tudomásul kell vennie, hogy a fizika törvénye él: minél melegebb a levegő, annál több vizet  képes elnyelni, nedvesség formájában. A kültéri levegő alacsonyabb páratartalmú, mint a beltéri. Szellőztetéssel csökkentjük a beltéri levegő nedvességét,hiszen a kinti hideg levegő befelé áramolva hamarabb felmelegszik és magába tudja szívni a nedvességet, így a páratartalom csökken.

Ajánlatos 5-6 naponként úgynevezett hő sokkot alkalmazni a lakásában. Ezt azt jelenti, hogy mindent becsukja jól befűtünk, majd 5-15 percre először jól kiszellőztetünk. A falak, a a talaj a plafon felgyülemlett hőt tartalmaz. Az intenzív levegőztetés biztosítja az elegendő nedvesség átvitelt.A helység egyszeriben optimális minőségű és hőmérsékletű levegőhoz jut. 

 És még miért érdemes szellőztetni?

A főzés, mosás és fürdés mind mind nedvességet termel. A fürdés utáni pára a fürdőszobábat semmi jót nem csinál, éppen ezért elszívót kell hazsnálni. Nedvesség forássa vagyunk mi magunk is. Mindnyájan a lélegzésünkkel napi 1-2 liter vizet produkálunk. Az egészségügyi szakemberek óránkénti legalább 3 levegő „cserét“ javasolnak, amely a higiéniai norma és a higiénikus jó lélegzéshez megfelelő.

A technika a természetes taktika után

Amenyiben a szellőztetés nem eredményes, érvénybe lép a technikai segítség fontossága. Többen használnak egyéb alternatívát a környezetük szárazítására, tehát a nedvesség eltávolítására.

Az egyik lehetsége opció a páramentesítő készülék. Létezik kondenzációs és abszorbciós páramentesítő, szén szűrővel ellátva, amely még a szagokat is elnyeli.

Somogyi Párátlanító 27W DHM 250

Az előre beállított hidrosztatikának köszönhetően a páramentesítő megtartja a helység kívánt nedvesség szintjét. Ez a készülék magába nyeli a levegőt és lehűti egy beépített hűtőtest segítségével, amely az általunk nem látható nedvességből vízcseppeket alakít, amelyek belekerülnek a készülék tartályába. A páramentesített levegő felmelegítve visszakerül a készülékből a helységbe.

További észrevehető párára kipróbálhatja esetleg az úgynevezett páraelnyelő tablettákat. Azzal viszont számoljon, hogy csupán a súlyuk négyszererésen megfelelő értékű nedvességet tudnak elnyelni, tehát nem fog annyi vízpárát eltüntetni ezzel, amennyit elképzelt.

A rekuperátor pedig egy hőszivattyús energiatakarékos szellőztető. A szellőztetées mindenféle nagyobb hpmérsékletveszteség nélkül történik, ellentétben a rendes szellőztetéssel. A rekuperátor kiszívja a benti rossz levegőt és a kinti frisset szobahpmérsékletre melegytve bocsájta be.

A páramentesítés hatását ellenőrizni is tudja. Több erre való készülék is létezik. Mint például a kompatibilis hőmérő és páramérő, a pára értékét %-ban adja meg. Így az optimális páratartalmat ellenőrizni tudjuk és időben cselekedhetünk. 

Hasznos tanácsok

A szellőztetés és a különféle technikák mellett egyéb módszereket is kipróbálhat a levegő páramentesítéséhez. Íme egy felsorlás, hogy milyen trükkök válhatnak még a segítségükre.

  • A megfelelő légáramlás érdekében a kritikus helységekben a bútorok mögött a fal irányában hagyjon legalább 5 cm helyet.
  • Eső és köd esetében ne nyisson ablakot. Za dažďa a hmly nechajte všetky okná zatvorené.
  • Lássa el lakását beépített szellőztető rendszerrel, amely lehetővé teszi a szellőztetést csukott ablak esetében is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük