Hogyan rendezzük be a gyerekszobát? – Tippek gyerekszoba berendezéséhez

hogyan rendezzuk be a gyerekszobat

Ezt a cikket azért írtuk, hogy segítsünk jó bútort találni a gyerekszobába és egy olyan helyet létrehozni a gyerekek számára, ahol kellemesen és biztonságban érzik magukat. Egy hely, ami alkalmas játékra, de megfelelő körülményeket biztosít tanuláshoz is.

A legalapvetőbb szabály, hogy a ne csak szép, de praktikus is legyen. Fontos tudatosítani, hogy a gyerekszoba nem csak játékra szolgál. Fontos, hogy a kicsinek a szoba tetszen, de a szobának mindenekelőtt funkcionálisnak kell lennie. A gyerekek a szobácskájukban játszanak, alszanak, tanulnak, de ide hívják meg a barátokat is. Néha esznek vagy nassolnak is itt. Ahogy a gyerekek nőnek, úgy változnak igényeik és szükségleteik is. Jelenleg a piacon több variálható bútor is elérhető. A variálhatóságnak azonban nem csak a funkciókat kell érintenie, de a színek megoldásait is. Az értelmesebb szülők hagyják, hogy a gyerekek segítsenek a szoba kialakításában. Ugyanis a gyerek tudja legjobban, hogy mi tetszik neki és mit vár el ettől a helyiségtől. Ahogy nőni fog, úgy változik az ízlése is.

A tinédszerkorban meglepheti önt nem épp szokványos ötleteivel és hóbortjaival. Ha szabad kezet ad gyermekének, lehetőséget biztosíthat neki a fantázia kihasználására, bekapcsolni a gondolkodás és kreativitást. A megvalósításnál sok hasznos dolgot tanulhat és talán sokkal jobban is fogja a szobát becsülni. Ha segítségül hív egy specialistát, pl. belső építészt vagy gyerekszobákra specializálódott lakberendezőt, akkor is hagyja, hogy a gyerek aktív részese legyen a folyamatnak. Egyes cégek fel vannak készülve a gyerekkel való kommunikációra életkoruknak megfelelően. Igyekeznek olyan gyerekszobát megtervezni, ami az adott gyerek személyiségéhez leginkább igazodik.

A gyerekszoba falai

Ha a gyermek elég idős már hozzá, hagyjuk, hogy eldöntse milyen színűre lesznek a szoba falai festve. Idejének nagy részét ugyanis itt fogja tölteni. Az Ön feladata az lesz, hogy ügyeljen a színek harmóniájára. Semmiképp se engedje, hogy a szoba fekete legyen. Inkább a többi sötét szín ötletét is vesse el. A kreatív gyerekeknek, főleg a kisebbeknek a fal igazi kihívást jelent. Nem szabad engedni elveszni ezt a kreativitást és a falakat teleragasztgatni mindenféle macival, állatokkal vagy egyéb motívumokkal, amik iránt idővel úgyse fognak már annyira érdeklődni. Világos festékekkel vagy tapétával egy ideális helyet alakíthat ki a gyerekek számára, ahol kiélhetik kreativitásukat. A gyerekekkel közösen így egy valóban eredeti megjelenésű szobát hozhat létre, ami biztos szórakozást is kínál.

kek gyerek szoba

Gyerekszoba megvilágítás

A legjobb megoldás, ami a gyerekszoba megvilágítását illeti, ha erre a célra több több forrást is használunk. Ez azt jelenti, hogy egy központi berendezés képes bevilágítani a teljes szobát, de az ágyhoz, vagy az íróasztalhoz külön lámpát használjunk. A spot lámpákat nem ajánljuk, ugyanis nagyon megerőltetők a szem számára.

A gyerekszoba padlója

A gyerekek gyakran játszanak a földön. Építőkockákból építkeznek és sokszor hancúroznak a padlón. Ez teljesen rendben van, ha tudjuk ehhez biztosítani a megfelelő körülményeket. Ezért ajánlott, hogy a padló legyen megfelelően kellemes tapintású és meleg. Erre a célra ajánlott természetes anyagokat választani, mint amilyen a fa, parafa, természetes gumi (linóleum). Nem fog ártani, ha ezt egy szőnyeggel is kiegészíti.

Gyerekszobában használt színek

Ahogy azt már említettük, a gyerekszoba színeinek könnyedén változtathatónak kell lennie. Az alapvető bútordaraboknál érdemes semleges színt választani, amik később kombinálhatók lesznek más színekkel. Legyen szó ajtó, vagy fiók előlap cseréről, kiegészítők, textíliák módosításáról esetleg a fal színeinek módosításával fokozatosan lehet változtatni a gyerekszoba kinézetén műszaki és anyagi nehézségek nélkül. Amennyiben a színek kiválasztásáról van szó, több íratlan szabály van érvényben.

Minden egyes szín bizonyos energiát hordoz magával, ami jelentősen képes befolyásolni a hangulatot és a lelki egyensúlyt. A fekete, sötétkék és szürkés-zöld melankolikusan hatnak, nem fejlesztik a fantáziát, nem keltik életre az energiákat. Ezen színek hatására a gyerek unottá, fáradtá, sőt apatikussá válhat.

Nagyon erős, kirívó színeket választani szintén nem a legjobb döntés, mivel agresszívan, erőszakosan hatnak. A gyerekszobákba legalkalmasabbak a különböző árnyalatú pasztell színek, mint pl. narangysárga, barack vagy a sárga és fehér kellemes kombinációja. Ezek a színek kellemesen feldobják és életet lehelnek a szobába, valamint a gyerkőc is jól fogja köztük érezni magát.

sarga gyerekszoba
Sárga gyerekszoba

Ha azonban a szobát önmagában is ellepik a napsugarak, inkább tompítani kell őket, amit sötétebb kiegészítőkkel vagy padlóval tudunk elérni. Sőt, egyes lakberendőz azt ajánlják, hogy a gyerekszobában nyugodtan kombináljuk az összes színt, hogy a gyerekek mindenből el tudják venni azt, amire szükségük van. Természetesen itt nem kell hatalmas felületekre gondolni, elég ha ezek a nem alapvető színek a lámpákon, könyveken, játékokon köszönnek vissza.

Nem ajánljuk azonban fényes felületek használatát. Ezek zavarólag hatnak. Esti lámpagyújtásnál a fény tükröződhet és zavarhatja a szemet. Sőt, a buja fantázia miatt a gyerekek gyakran ezekbe a fénylő felületekbe különböző szörnyeket is beleláthatnak. A bútoroknál és a padlónál ezért ajánlott matt és lágy hatású felületet választani.

Mit kell figyelembe venni a gyerekszoba berendezésénél

Fontos úgy kiválasztani a bútorokat, hogy azok tetszenek a gyerkőcnek és praktikusak is legyenek. Ami a méreteket illeti, az ideális az, ha a gyerek minden polcot vagy szekrényt képes önerőből elérni. Érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a bútorok azon részeire, amit a gyerek gyakran használ – ágy, szék és íróasztal. Manapság nem nehéz feladat olyan bútort találni, ami tetszeni fog a kicsinek. Azonban pár tényező esetében érdemes világosan látni…

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Gyerek életkora

A gyerekszoba berendezése a gyerek életkorának megfelelően fog változni. Ha a gyerek még csak kis csecsemő, mindenképp szükség van egy kényelmes pelenkázó asztalra, ami elegendő tároló kapacitással rendelkezik, hogy minden szükséges tárgy kéznél legyen. A legkisebb babákat nem lehet csak úgy egyszerűen lerakni. Mindig szeretnének mellettünk lenni és ezt kellő mértékben szóvá is teszik. Erre az időszakra érdemes beszerezni egy hordozható széket.

Ha a piciből tipegő válik, elkezdheti megtervezni az ő kis királyságát. Biztosítson kellő tároló kapacitást, ez esetben a játékok, ruhák és egyéb felszerelés számára. Ennek a helynek azonban nem szabad a játékra és futkározásra szánt hely rovására lennie. Több ötletes megoldás is létezik, amikor a polcok és szekrények az egyébként használaton kívüli sarkakat, részeket használják ki. Egy modern gyerekszoba bútor praktikus rendszeren alapul. Úgy lett megtervezve, hogy segítsen megoldani  a tárolási problémákat. Főleg a kisgyerekeknél nagy figyelmet kell fordítanunk a biztonságra. A bútor lekerekített sarkokkal kell rendelkezzen. Jó megoldás lehet a szekrények és fiókok kiegészítése gyerekzárral.

A bútor átlátszó részeinél inkább használjunk plexit. A különböző játékokat és építőkockákat mobil és zárható műanyag boxokban tárolhatjuk. Így a gyerekek számára a kincsecskék egyszerűen elérhetőek lesznek és a takarítás is egyszerűbb és gyorsabb lesz.

Alvás

Az egészséges és semmi által nem zavartatott alváshoz megfelelően nagy gyerekágyat, esetlegesen védőráccsal ellátott ágyat és főleg jó minőségű matracot ajánlott választani.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Íróasztal

Egy gyerekszoba alapfelszereltségéhez tartozik az íróasztal is, ami méretében és funkcionalitásában szintén meg kell feleljen a gyerek életkorának. Olyan kicsiknek, akik még csak most ismerkednek a ceruzákkal vagy a gyurmával, a legideálisabb egy hordozható kisasztal, ami egy kis időre maradhat bent a szobában, majd kivándorolhat az anyukához a konyhába vagy éppen apukához a nappaliba. Röviden bárhova a lakáson belül. Egy iskolás íróasztala azonban fix kell legyen, valamint megfelelő világítással és elegendő mennyiségű fiókkal kell legyen ellátva. Az iskolás korú gyereknek elegendő hellyel kell rendelkeznie, hogy fel tudjon készülni az oktatásra. A mai korban már természetesnek vesszük a személyi számítógép meglétét is. Ha azon gondolkodik hogyan is tudnánk ezt a “munkasarokba” beilleszteni, mindenképp valamilyen sarok megoldást javaslunk. A számítógép kijelzőjének azonban mindenképp a látószögnek megfelelően kell lennie, ami sosem ferde.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük