Hogyan válasszunk ágyat – A legjobb ágyak

Az alvás nagyon fontos az ember életében. Nemcsak a fizikailag, de szellemileg is. Életönk 1/3-át ágyban töltjük, éppen ezért nagyon fontos az ágy kiválasztása. Az emberi szervezet nagyon nagy része alvás közben regenerálódik. Fontos tehát a jó ágy és a jó matrac kiválasztása. A szervezetünk megérdemli a minőségi ágyat és matracot.  

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Ágy homlokzatai

Az ágynak általában két homlokzatja (frotnja) van, amiatt, hogy védje a huzatot. A fejnél lévő fontosabb, a láb résznél néha útban lehet, és végül a szobában lévő helyet is foglalhatja. 

Ágy hossza

Ami az ágy hosszát illeti, ideálisan legalább 25 cm-rel hosszabbnak kellene lennie, mint a rajta fekvő embernek. Ami a szélességet illeti, legalább 80 cm- es legyen. Igaz azonban, hogy minél szélesebb az ágy, annál kényelmesebb az ember számára. Az ágy kényelmét a matrac és a rostok biztosítják. Az ágynak legalább 25 cm magasságba kell lennie a talajtól, ez a higiéniai minimum. Az egyszemélyes ágy standard mérete 90x200cm, a kétszemélyesé 180x200cm. Szintén nagyon előnyös, ha az ágy rendelkezik lábakkal, mert így a matrac tusd szellőzni.

Anyag

Az ágy anyaga, tehát amiből készült az ágy szintén nagyon fontos választás. Többféle anyag létezik, legtöbben viszont a fából készült ágyat választják. A puhább faágyak olcsóbbak, mint például lucfenyő, boróka fenyő, és a keményebb fák drágábbak, mint például a tölgy, bükk. Az ágyakat különféle szín és dizájn kivitelezésben árulják.

  • Fa ágy vagy  fémből készült ágy?

A masív egy anyag, amelyből gyártják a leggyakrabban az ágyakat, hiszen rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Meleg és szép.

Ami pedig a fém ágyakat illeti, modern megjelenés jellemzi őket, drágább ár, és gyakran nyikorog.

Rakodóteres ágy

Az ágy, amely rendelkezik rakodó térrel azok számára tökéletes, akiknek például kicsi a hálószobájuk, és maximálisan ki kell használniuk a helyet, vagy például gyerekszobában is nagyon előnyös, ha lehet rakodni az ágy rakodóterébe.

Az ágy választás nagyon fontos, hiszen nem csak egy hónapra választ ágyat, hanem évekre. Gyakori, hogy külön vásárolják meg az ágyat és a matracot. Nem kell elsietni a választást, gondolja át, hogy Önnek milyen lenne a legmegfelelőbb.

 Milyen rost való az ágyamhoz?

A rost kiválasztása talán a legnehezebb feladat a hálószoba berendezése esetén, hiszen nem mindegyik rost passzol az egyes matracok alá. A rost fő funkciója, hogy tartsa a matracot. Kétféle rost típus létezik. Fix és leces rost, némely leces rost elmozdítható, ezáltal különféle szögekbe tehető.

Az alap tanács a rostokkal kapcsolatban így hangzik, a rugós matrac alá fix rost kerüljön, a hab vagy szendvicses matrac alá leces. A leces rost a közkedveltebb, hiszen a matrac kellemesen szellőzik alulról is. Az idősebbek és a hosszabb ideig fekvő emberek számára az állítható leces rostot ajánljuk.

Hova helyezzük az ágyat?

Az ágy helyes elhelyezése olykor művészet, azonban van Önök számár egy egyszerű tanácsunk. Az ágynak nem szabadna az ablakhoz közel és huzatban elhelyezve lennie. Legjobb megoldás az ajtóval szemben elhelyezni az ágyat, a fej részénél fal, a két oldalról pedig minimum 80 cm a kényelmes közlekedés miatt. A bútor és az ágy között is legalább 1 m  -1,2 méter távolság legyen, hogy a bútor ajtaja kényelmesen nyitható legyen.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük