A chia magvak csak a közelmúltban jutottak el vidékünkre, de már így is nagy feltűnést keltettek. Tökéletes összetételüknek köszönhetően az emberek sokféle ételben használják, amelyeket csakúgy készítenek édesen, mint sósan. A legtöbb ember a chia magot nyersen fogyasztja, és csak kevesen tudják, hogy jó minőség chia olajat is készítenek belőle, ami széles körben használható, és nemcsak a konyhában.
Mi az a chia olaj?
Először is pontosítani kellene, hogy mi is a chia olaj és miből készül. Már biztosan hallotta a chia vagy chia mag kifejezést legalább egyszer életében. Ezek az apró fekete magok, amelyek leginkább a mákra hasonlítanak, nagyon nagy tápértékkel rendelkeznek, és konyhai felhasználhatóságuk valóban nagyon széleskörű. Nemcsak édes, hanem sós ételekbe is alkalmas, használatával maximalizálhatja az ételek tápértékét.
A chia magvak valóban sokra képesek. Azon felül, hogy a szervezetnek elegendő energiát biztosítanak, segítenek a fogyásban, éhségérzet nélkül és a testnek jókora adag kalciumot, egészséges zsírokat és vitaminokat is nyújtanak. Kiváló természetes antioxidáns, amely gondoskodik arról, hogy a káros anyagok eltávozzanak a szervezetből, és így hatékonyan méregteleníti a testet. A chia mag rostjai nagy mennyiségű vizet szívnak fel, így a chia magokból a zseléhez hasonló anyagot tud készíteni, amelyet később például egészséges pürék, joghurtok vagy más ételek készítésénél tud felhasználni. A chia magokat sokan a dzsemek és lekvárok készítésénél is használják, zselésítő anyagként.
A chia magokat a Salvia Hispanica, magyarul azték zsálya vagy chia néven ismert, Mexikóból származó növényből nyerik. Ez a növény szereti a meleget, de bírja a fagyokat is. Igénytelen növény akár egy méter magasra is megnő, virágai fehérek vagy ibolyaszínűek. A növény termésének, a chia magnak a színe fehér vagy fekete.
A chia termesztése nálunk nagyon nehéz, mert a növény csak bizonyos tengerszint feletti magasságban nő. Mivel a növény igénytelen, termesztésénél nem használnak peszticideket, herbicideket és egyéb vegyi növekedésgyorsítót vagy műtrágyát. Biztos lehet benne, hogy nemcsak a növények, hanem maguk a termések is egészségesek.
A chia mag összetétel valóban nagyon gazdag. Azon kívül, hogy nagyszerű energiaforrás, egészséges zsírokat, fehérjéket és rostokat is kínál, aminek köszönhetően az éhségérzet csak később jelentkezik. Összetétele:
- Kalcium
- Foszfor
- Kálium
- Nátrium
- Cink
- Mangán
- B1-Vitamin
- B2-Vitamin
- B3-Vitamin
- C-Vitamin
- Omega 6 zsírsavak
- Omega 3 zsírsavak
Ez a legfontosabb anyagok felsorolása, amelyeket az azték zsálya termései tartalmaznak. Most, hogy már tudjuk, mi is az a chia mag, térjünk át a belőle előállított olajra.
A chia olaj a nem tradicionális természetes olajok közé tartozik, amelyeket hazánkban is árusítanak és sok háztartásban megtalálható. Az egészséges életmód hívei kiállnak a chia mag mellett, és ez lassan már az olajra is érvényes. Ma a chia mag már mindenütt megtalálható, még az átlagos szupermarketekben és hipermarketekben, de a chia olaj még nem. A chia olaj egy hidegen préselt olaj, amely földes-diós és tisztán természetes ízzel rendelkezik. A világossárga színe alapján is felismerhető. Az olaj különösen az omega 3 és omega 6 esszenciális zsírsavak ideális arányának, 3:1-hez, köszönhetően értékes.
Az egészséges chia olaj a hideg sajtolásnak köszönhetően megőrzi az összes fontos összetevőt és tápanyagot, amelyeket maguk a chia magvak is tartalmaznak. A gyógyhatású olajban csak jó zsírok találhatók, amelyek segítenek a szív, az erek, a bőr, az emésztést és az agy működésében. Testünkre sok több egészséget támogató hatása van, mint azt az első pillanatban gondolnánk. Úgy a magvakat, mint az olajat nevezhetjük a természet csodájának.
A chia olaj összetétele
A chia magvak összetételét már kissé felvázoltuk, így biztos érdekes lesz az is, hogy mit tartalmaz a chia olaj. Összetétele nagyon hasonlít a mag összetételéhez, de néhány dologban azért különbözik.
- B1-vitamin – segít a szervezet sejtjeinek átalakítani a szénhidrátokat energiává és alapvető fontosságú a szívműködés, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez
- B2-vitamin – nélkülözhetetlen vitamin, amely egyike a legbiztonságosabb vitaminoknak. Ez egy vízben oldódó vitamin, amit a vese, a szív és a máj tárol. Segít fenntartani az egészséges nyálkahártyákat, a jó látást és az egészséges bőrt. Emellett elősegíti a növekedést és a jó anyagcserét.
- B3 vitamin – elengedhetetlen a sejtek energiatermeléséhez, és fontos a szívműködés szempontjából is
- Kalcium – a kalciumról, mindannyian sok információval rendelkezünk. Ez az ásványi anyag nagyon fontos a szervezet számára, nemcsak azért, mert szabályozza az ionok sejtmembránon át történő transzportját, hanem hatással van az idegek, az izmok és a szív tevékenységére és aktivál néhány más enzimet. A kalcium különösen fontos az egészséges csontok és fogak számára
- Magnézium – amit Z elemnek is hívnak, elsősorban annak a ténynek köszönhetően, hogy a Föld legtöbb teremtménye számára nélkülözhetetlen, terhesség és a szoptatás idején nagyobb mennyiségben.
- Vas – a szervezet fontos része. Hozzájárul az energiatermeléshez, a vér hemoglobinjának fő alkotórésze, megköti az oxigént a vörös vérsejtekben és a test oxigén ellátásához is hozzájárul.
- Szelén – a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns, amely gátolja az öregedési folyamatot. Szelén nélkül a test nem
- Omega 3 zsírsavak
- Omega 6 zsírsavak – mindkettő biztosítja a zsírban oldódó vitaminok, mint például a D-vitamin, E-vitamin és K-vitaminfelszívódását
- Foszfor – más szóval a béta-karotin egy nagyon fontos antioxidáns, amely támogatja az egészséges bőr, szaruhártya, és légutak gondozását, valamint befolyásolja a pigment képződést
- Kálium – túlnyomórészt a sejtekben helyezkedik el, és számos biokémiai folyamat szempontjából fontos
- Cink – ami különösen a bőrre, a körmökre és a hajra fejt ki pozitív hatást
- Molibdén – megakadályozza a zsír és a zsíros anyagok oxidációját a sejtfalban, hatása az E-vitaminra hasonlít. Ápolja a bőrt és elősegíti a sebgyógyulást
- Niacin – fontos tápanyag az emberi szervezet számára, a B-komplex vitaminok közül a legstabilabb
- Réz – az egyik legfontosabb elem, amelyet a szépség elemeként is emlegetnek, mert szépíti a bőrt
A chia olajnak ilyen tökéletes összetétele van, és sokkal több anyagot nyújt a testnek, mint a maguk a chia magvak. Ezt főleg az okozza, hogy ha magokat nem harapja szét, ezek csak átmennek a testen, és a szervezet nem tudja ezeket hasznosítani. Az olajnál biztos lehet abban, hogy a szervezet minden ásványi anyagot és vitamint fel tud használni, amelyet az olajjal kapott.
A chia olaj hatásai
A chia olajnak nagyszerű hatása van az egész testre és szervezetre. Ez főleg összetételének köszönhető. Ez azonban az olaj készítésének módjától is függ. Éppen ez az oka, hogy nem minden olaj hatása azonos a szervezetre. De ha minőségi olajat vásárol, amit biztos befektetésnek is tekinthet, akkor az eredménnyel és hatásával biztosan elégedett lesz. Egy teáskanálnyi olaj annyi kalciumot tartalmaz, mint két csésze zsíros tej. Ez nagyszerű hír különösen a vegánok és a vegetáriánusok számára, akik kerülik a tejtermékek, a tej és a hús fogyasztását.
A chia olaj legfőbb hatásai:
- Támogatja a koncentrációt és a memóriát
- Energiát biztosít
- Segít az Alzheimer-kór elleni küzdelemben
- Gyorsítja a szervezet reakcióját a kezdődő gyulladásos megbetegedéseknél
- Antidepresszív hatású, stabilizálja a hangulatot
- Pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, és szabályozza a vérnyomást
- Szabályozza a vércukor szintet is
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Tisztítja és méregteleníti a testet
- Segít a bőr kezelésében
- Segít a vesebetegségnél
- Segít a fogyásban
- Segít a felfúvódás és a bélgáz problémák esetén
- Támogatja az immunrendszert
- Védi a sejteket a szabad gyököktől
- Antiszeptikus hatást fejt ki
- Csökkenti a vérnyomást
- Javítja a csont és az ízületi szövetek, a köröm és a haj szilárdságát
- Segíti az epe kiválasztást
- Segít memória romlás esetén
- Segít a száraz bőrön is
- Küzd a hajhullás ellen
Annak köszönhetően, hogy az olaj valóban nagy mennyiségű rostot tartalmaz, elősegíti az egész emésztőrendszer működését. Szabályozza a székletet is, úgy a rendszeresség, mint a minőség szempontjából.
Érdekesség még, hogy a chia olaj tartalmaz:
- 5-ször több kalciumot, mint a tej
- 2-szer több vasat, mint a spenót
- 14-szer több magnéziumot, mint a brokkoli
- 3-szor több szelént, mint a lenmag
A chia olaj használata
Mivel a chia magok fogyaszthatók, biztosan kitalálta, hogy a chia olaj is ehető. Ezért nem csak belső, de külső használatra is alkalmas. Ereje valóban elképesztő.
A chia olajat olyan emberek számára tervezték, akik:
- Érdeklődnek az egészséges életmód iránt
- Megpróbálnak néhány kilót lefogyni
- Szeretik az egészséges, alternatív élelmiszereket
- Természetes alternatívákat keresnek a bőrbetegségek kezelésére
Belső használat
Belső használatnál tudnia kell, hogy úgy, mint a chia mag esetében, a chia olajnál sem szabad túllépni az ajánlott adagot. Az olaj hatása erős, ezért fogyasztását nem szabad túlzásba vinni. A chia magból egy, legtöbb két evőkanál fogyasztása ajánlott naponta. Hasonlóképpen, az olajból is. Ha inni szeretné, akkor az ajánlott adag egy kávéskanálnyi reggel éhgyomorra, és este, lefekvés előtt. A chia olaj azonban használható más módon is
Mégpedig úgy, hogy az olajjal ízesíti például a reggeli zabpelyhet, joghurtot vagy gyümölcssalátát. Alkalmas azonban sós ételekhez is, például öntetekhez vagy kész mártásokhoz. Az olajat csak a hideg konyhában használja, mert hidegen sajtolt, és nagyon könnyen odaég, ezáltal szervezetébe káros, rákkeltő anyagok kerülnének. A hideg ételekben azonban ki fog tűnni kellemes, természetes, földes-diós aromájával és finom ízével, mely tökéletesen ízesít minden egyes ételt.
Külső használat
A chia olaj többféle képen használható:
- Kellemes masszázsra, amely ellazítja az izmokat
- Körömre és bőrre, szükség szerint
- Hajpakolásként
- Száraz és sérült hajvégekre. Hajmosás után használja.
- Alkalmazható a test bármely részére, például dekoltázsra, kézre, lábra. Mindig hagyja felszívódni, ne törölje le.
- Sérült bőrre is alkalmas
A chia olajnak nincs mellékhatása. Azonban nem szabadna használni azoknak az embereknek, akiknek:
- Alacsony a vérnyomásuk, mert az olaj csökkenti azt
- Terhes és szoptató nőknek
- Azoknak, akiknek véralvadási problémái vannak
- Azoknak az embereknek, akik allergiásak a chia-ra vagy más összetevőre
Tárolása
A Chia olajat szobahőmérsékleten, sötét, száraz helyen tárolja. A felbontás után hűtőszekrényben tárolja.