Szegfűszegolaj nem csak fogakra – hatásai, ára

A szegfűszegolajat már az ókorban is használták, amikor is főleg gyógyító hatásáról volt híres, amelyben sok ember részesült. A gyógyítók főleg a gyomorproblémákra alkalmazták, nyugtató hatású és csillapítja a felfúvódást. A szegfűszegolaj ma is népszerű, de nem csak azért, mert jótékony hatással van a szervezetre, hanem egyéb funkcióinak köszönhetően is.

Mi az a szegfűszegolaj?

A szegfűszegolaj szegfűszegből készült olaj, amelyet gyakran használnak főleg szájüreg problémák esetén. Itt érvényesül érzéstelenítő, vagyis zsibbasztó hatása, aminek köszönhetően segít a fogfájás és az ínyproblémák esetében. Már a régmúlt időkben is a szegfűszeget főként fájdalomcsillapítóként használták, de gátolja a baktériumok és gombák növekedését és szaporodását, és nem csak a szájüregben.

Az olaj azonban valóban nagyon széles körben használható, előveheti például a fejfájás, emésztési zavarok, puffadás, hasmenés esetén, vagy használhatja az immunrendszer erősítésére.

Az illatos szegfűszeg fa virág bimbói Pemba szigetén

Az illatos szegfűszeg fa virág bimbói Pemba szigetén

Nálunk a szegfűszeget például a befőttekből, az édes karácsonyi puncsból ismerhetjük, de gyakran használják sütéshez is, ahol igazán jó ízű. De sokan elfelejtik, milyen nagyszerű tulajdonságai vannak. A szegfűszeg a szegfűszeg fának nevezett fa termése. A messzi Brazíliából, Afrikából és Madagaszkárból származik, hazánkban egyáltalán nem nő.

A fák, amelyeken a szegfűszeg nő, nagyon magasak, néha elérik akár a 20 métert is. Gyűjtésük valóban nagyon nehéz és bonyolult. Egyszerűen fogalmazva, a szegfűszeg, amit megvásárolunk, valójában a szegfűszeg fa virágainak még nem kinyílt, szárított bimbói, amelyet még a kivirágzás előtt gyűjtenek össze. Azután ezeket a terméseket hagyják a napon száradni, amíg barna színt nem kapnak. Egy fáról akár 3-4 kg szegfűszeg is összegyűjthető, 1 kg hihetetlen mennyiségű, kb. 10.000 szegfűszeg bimbót tartalmaz.

A termések, vagyis maga a szegfűszeg a következőket tartalmazza:

 • Növényi szterineket
 • Ásványokat, mint a kalcium, kálium, mangán
 • Rostokat
 • Eugenolt

És pontosan a szegfűszeg remek összetételének köszönhetően a szegfűszegolaj összetétele is kiváló, használata pedig sokkal egyszerűbb, mint a kemény és szárított szegfűszegé.

[prod “https://www.biosziget.hu/medinatural-100-os-tisztasagu-illoolaj-10-ml-szegfuszeg”]

A szegfűszeg olaj összetétele

A szegfűszegolaj összetétele több mint tökéletes, aminek köszönhetően kiváló és jótékony hatást gyakorol az egész emberi szervezetre. Összetétele:

 • Eugenol – ez az a hatóanyag, ami nem csak a szegfűszeg, de a szegfűszeg olaj egyik fő összetevője, ennek van a legtöbb jótékony hatása szervezetre Ezt tekintik a finom illat egyik „alkotójának” is, amelyet biztosan mindenki ismer.
 • Eugenil-acetát
 • Flavonoidok
 • Metil-szalicilát – amely hozzájárul a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatáshoz
 • Mangán
 • C-vitamin – jótékonyan hat az ember általános egészségi állapotára, ápolja az ínyt és a fogakat.
 • A-vitamin – vagy más szóval béta-karotin, egy nagyon fontos antioxidáns, amely gondoskodik az egészséges bőrről, szaruhártyáról, a légutakról és befolyásolja a pigment képződést.
 • K-vitamin – nagyon fontos a szervezet számára. Hiánya az étkezés során különböző betegségeket, például vérzékenységet okozhat
 • Rostok – rendkívül értékesek a szervezet számára, mert hozzájárulnak az ember egészségének fenntartásához. Kiválóan megtisztítják a testet és segítenek a fogyásban is.

Ha a szegfűszeget tényleg a legjobban szeretné felhasználni, és nem csak az olajat, de a terméseit is, a szegfűszeg zöldjében megtalálhatja még a következő anyagokat:

 • Kalcium – a kalciumról már mindnyájan nagyon sok információval rendelkezünk. Ez az ásványi anyag nagyon fontos a szervezet számára, nemcsak azért, mert szabályozza az ionok sejtmembránon át történő transzportját, hanem hatással van az idegek, az izmok és a szív tevékenységére és aktivál néhány más enzimet. A kalcium különösen fontos az egészséges csontok és fogak számára.
 • Magnézium – az élet elemének is nevezik. Ez elsősorban azért van így, mert a Föld legtöbb teremtménye számára nélkülözhetetlen, terhesség és a szoptatás idején nagyobb mennyiségben.
 • Kálium – túlnyomórészt a sejtekben helyezkedik el, és számos biokémiai folyamat szempontjából fontos

Ennek az összetételnek köszönhetően a szegfűszegolaj sok probléma esetében segít.

A szegfűszeg olaj hatásai

Amint azt már a szegfűszegolaj összetételénél említettük, a különböző ásványi anyagok, antioxidánsok és vitaminok magas tartalmának köszönhetően biztos lehet benne, hogy a szegfűszeg olajat valóban érdemes használni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy alkalmas sok betegség és egyéb nehézség kezelésére, ami egyébként aggodalmat kelthetne. Mindezen hatóanyagoknak hála a szegfűszgeolaj a következő hatásokkal bír:

 • Enyhíti a fájdalmat a szájban, és nem csak a fogfájást, hanem a fogíny fájdalmat is, és a fájdalmat foghúzás esetén
 • Antimikrobiális hatású, így tökéletesen hat főleg a szájüregben található baktériumok, bakteriális, gombás és vírusos fertőzések ellen
 • Támogatja az immunrendszert
 • Segít az emésztési problémák esetén, mint például a hasmenés, puffadás, székrekedés, hányás
 • Támogatja az idegrendszert, ezért ha azt szeretné, hogy segítsen enyhíteni az ízületek, izmok által okozott fájdalmat vagy a fejfájást, akkor használja a szegfűszegolajat
 • Az idegrendszerre gyakorolt kedvező hatásának hála túlzott stressz, álmatlanság vagy depresszió is lehet használni
 • A benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően felgyorsítja a sebgyógyulást és a kisebb égési sérülések gyógyulását, enyhíti a duzzanatokat és a viszketést rovarcsípés után
 • Használhatja természetes rovar riasztónak, vagy használhatja a szekrényben molyok ellen
 • Aktiválja az inzulintermelést, ezáltal hatékony küzd a cukorbetegség ellen

A szegfűszegolajnak azonban sokkal több jótékony hatása van, mint amit ebben a néhány pontban megemlítettünk. Például a fogászatban is nagyszerűen használható. Az eugenol, ami a szegfűszegnek, tehát az olajnak is fő alkotóeleme, jelentős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, aminek köszönhetően a fogászat területén a helyi érzéstelenítő szerepét is betöltheti. A szegfűszegolajat fertőtlenítő szerként is alkalmazzák szájfertőzések esetén.

[prod “https://www.biosziget.hu/mayam-szegfuszeg-illoolaj-tiszta-eugenia-caryophyllus-10-ml.html”]

Számos tanulmány megerősítette, hogy a szegfűszeg olaj nagyszerűen felveszi a harcot a bőrrák ellen is. Biztosan Ön azt is észrevette, hogy manapság nem csak a természetes gyógyítás, de az egészséges táplálkozás terén is fontosak a fűszerek és ízesítők, amelyek erősítik az immunrendszert és gyorsítják az anyagcserét. Annak a számos tanulmánynak köszönhető, amelyek megerősítették, hogy a szegfűszeglaj kiváló védelmet nyújt a bőrrák ellen, sokan ezen a téren is felhasználják ezt a hatását.

szegfűszeg

szegfűszeg

Mint fent említettük, a magas vércukorszintű vagy cukorbetegségben, és a gyulladásos elváltozásokban szenvedő embereknek is a szegfűszegolajat kellene használni. Számos tanulmány több olyan alternatív és természetes módszert vizsgál, amelyek jó hatással lehetnek a testre. Az ásványi anyagok és vitaminok nagy mennyiségének köszönhetően éppen a szegfűszeg az egyik legjobb természetes anyag, amelyek csökkenti a vércukorszintet és így segít a cukorbetegeknek.

További pozitív hatását a fájdalmas menstruáció esetén fejti ki, amelyet biztosan sok nő ismer. Ha Ön is közéjük tartozik, és már sok készítményt vagy tablettát kipróbált a fájdalmának enyhítésére, eredmény nélkül, ki kellene próbálnia a szegfűszeg olajat. A menstruációs fájdalom nem egyszerű fájdalom. Sokszor előfordul, hogy a nő egyszerűen nem képes dolgozni, és korlátozza őt a munkahelyi tevékenységben. Számos, a nőknél alkalmazott kutatás és vizsgálat megállapította, hogy a szegfűszegolaj kedvező hatással van a kellemetlen, női fájdalmakra.

A szegfűszegolaj ezen kívül bizonyította, a szennyezett levegő belélegzése okozta, tüdőbetegségek elleni harcban is. Ennek a sok pozitív hatásnak köszönhetően a szegfűszegolaj a legjobb olajok és alternatív kezelési módik közé tartozik, amelyet Önnek is feltétlenül ki kellene próbálnia.

A szegfűszeg olaj használata

Ha úgy gondolja, hogy a szegfűszeg olaj pontosan az, ami Önnek megfelel, használatára nagyon egyszerű útmutatót készítettünk.

Annak köszönhetően, hogy a szegfűszegolaj fogyasztásra is alkalmas, használható úgy külsőleg, mint belsőleg.

Belső használat – reggel, éhgyomorra és este, közvetlenül lefekvés előtt, vegyen be egy teáskanálnyi olajat. Ha azonban szereti a szegfűszeg kellemes ízét, ízesítheti vele ételeit is. Ne feledje azonban, hogy csak hideg használatra alkalmas, mert a hőtől minden tápanyagát és ásványi anyagát elveszíti.

Külső használat – ennél a felhasználási módnál napjában többször is bekenheti a kívánt részeket.  Az olajat mindig hagyja beszívódni a bőrbe és soha ne mossa le. Leggyakrabban ezt az olajat a kozmetikában használják, például pattanások esetén.

A szegfűszegolaj különösen a fájdalmas fogakkal szenvedőek számára alkalmas, de a kis gyermek számára is, akiknek az első fogai jönnek ki. Elég, ha megdörzsöli az ínyt egy kis vattával, amire szegfűszegolajat csöpögtetett. Használhatja azonban akkor is, ha meg szeretné erősíteni immunrendszerét.

[experiences title=”A szegfűszeg olajjal kapcsolatos tapasztalata”]

Tárolása

A legtöbb természetes olajhoz hasonlóan a szegfűszegolajat is sötét és száraz helyen, alacsony hőmérsékleten kell tárolni. Felnyitás után egy hónapig fogyasztható.

[prod “https://www.biosziget.hu/gladoil-100-tisztasagu-illoolaj-10-ml-szegfszeg-p-13065.html”]

Recept a szegfűszegolaj otthoni készítéséhez

A szegfűszegolajat otthon is elkészíthető. Egyáltalán nem nehéz, és biztos lehet benne, hogy kiváló minőségű olajat készít. A recepthez csak pohárra, 60 gramm áfonyára és növényi olajra lesz szüksége.  

 • Az eljárás nagyon egyszerű. Tegye a szegfűszeget az üvegbe, és öntse le tiszta növényi olajjal.
 • Zárja le az üveget, és tegye napsütéses helyre.
 • Hagyja állni 14 napig és naponta rázza fel az üveget.
 • Utolsó nap szűrje le, sötét és száraz helyen tárolja.

Comments (1)

 1. Martin Kollárik

  Beriem klinčekový olej BIO od Bioprusu jednu kávovú lyžičku ráno a večer zvykli ma pobolievať zadné stoličky a už je tá bolesť omnoho miernejšia. Aj po vytrhnutí som to pár dní užíval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük