A dióolajat a legtáplálóbb és a legjobb olajak közé sorolják. Ezt főleg annak köszönheti, hogy összetétele tökéletes ének és szinte mindenre alkalmazható, amire csak szüksége lehet. Már a múltban is széles körben alkalmazták, és nagyanyáink, akik jól ismerték a természet, különösen a dió erőteljes hatását is használták.
Mi az a dióolaj?
A dióolaj az egyik legjobb olaj, amire ma is alapozhat. A dió hideg sajtolásával készül, így nem csak az íze tökéletes, hanem az összetétele is, amiben minden, a szervezet számára fontos anyag megtalálható. Az olaj széles körben használható, főként, mint erős antioxidáns, de nem csak ez. Ugyanakkor forrása az egészséges zsíroknak, amelyek nagyon fontosak a test megfelelő működéséhez. Ezen kívül számos egyéb tápanyagot is tartalmaz, amelyek szerepet játszanak az erős immunrendszer megteremtésében és a szervezet külső hatásoktól való megóvásában.
Azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy erős és pozitív hatása miatt kozmetikumokban is megkezdték használatát. Lehet, hogy nem is tudta, hogy a dióolaj különösen az agyunkra van jó hatással, de nem csak arra.
A dió, nyers állapotban, megtalálható szinte minden háztartásban, de szinte senki sem tudja, hogy jó minőségű, hidegen sajtolt olajat is készítenek belőle, amely megőrzi az összes szükséges és nagyon fontos összetevőjét. A mi éghajlati övezetünk kedvező a diófának, aminek köszönhetően kiadós termés áll rendelkezésünkre.
Azonban nem csak ízletes sütemények vagy ételek elkészítéséhez lehet felhasználni. Már nagyanyáink tudták, hogy a dió kiváló forrása a különböző ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, így használták azt szinte minden nap. A hideg sajtolásnak köszönhetően az olaj minden tápanyagot tartalmaz, ami a dióban megtalálható. A dió szó szerint egy ajándék, amit meg lehet enni. Magukban rejtik az egészséget, az erőt, az életerőt és sok más, nagyon fontos és tökéletes hatást, amelyek biztosan elnyerik tetszését. Ha megnézzük az összes diót, a közönséges dió a legegészségesebbek közé tartozik, tehát érdemes ezt előnyben részesíteni. Ez a táplálék háztartásában sem hiányozhat, mert például a következő
tápanyagok fontos forrása:
- Vas
- Kalcium
- Cink
- Szelén
- Mangán
- Kálium
- Nátrium
- Lutein
- Omega-3 és 6 zsírsavak
- A-Vitamin
- B6-Vitamin
- E-vitamin
- C-Vitamin
- K-vitamin
- Béta-karotin
- Folsav
És még sok más anyagnak, amelyek kimagaslóan jótékony hatással vannak szervezetünkre. A fa, amelyen a dió nő, valószínűleg nem újdonság Magyarország lakosai számára. Egy nagy, lombos fa, amely ősszel kínálja termését, amikor mindenhol nagy mennyiségű dió van. Télen egyszerűen felhasználható ízletes sütemények készítéséhez. Fontos azonban tudni, hogy a dióolaj felhasználható egész évben, s bármikor, ha szükség van rá. Az olajnak kellemes, diós íze van, és az emberek többnyire édes ételekhez használják. Sárgás-zöldes színű, hígabb sűrűségű. Olyan zsírt tartalmaz, amely testünknek hasznos, sőt gyógyhatású. Rendszeres fogyasztásával megerősítheti immunrendszerét és sokkal több energiája lesz.
A dióolaj összetétele
Mint a többi dióféle, a közönséges dióolaj összetétele is tökéletes így a legjobb természetes olajok közé tartozik, amely sokféle célra alkalmas. Fő összetevői közé tartozik:
- Linolsav
- E-vitamin – amely gyorsabb gyógyulást biztosít és általánosan védi a bőrt
- B1-vitamin – segít a szervezet sejtjeinek átalakítani a szénhidrátokat energiává és alapvető fontosságú a szívműködés, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez
- B6-vitamin – fontos szerepet játszik a vörösvértestek metabolizmusában, fenntartja a központi izomzat aktivitását, és lehetővé teszi a fehérjék és cukrok energiájának átalakulását.
- Szelén – a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns, amely gátolja az öregedési folyamatot. Szelén nélkül a test nem
- Foszfor – más szóval a béta-karotin egy nagyon fontos antioxidáns, amely támogatja az egészséges bőr, szaruhártya, és légutak gondozását, valamint befolyásolja a pigment képződést.
- Magnézium – amit Z elemnek is hívnak, elsősorban annak a ténynek köszönhetően, hogy a Föld legtöbb teremtménye számára nélkülözhetetlen, terhesség és a szoptatás idején nagyobb mennyiségben.
- Nátrium –a nátrium szabályozza az ozmózisnyomást folyadékokban, őrzi az extracelluláris folyadék térfogatát, és szabályozza a – folyadékok pH értékét
- Mangán – fontos a kalcium, foszfor és E-vitaminok megfelelő felhasználásához
- Jód
- Kalcium – a kalciumról, mindannyian nagyon sok információt tudunk. Ez az ásványi anyag nagyon fontos a szervezet számára, nem csak azért, mert szabályozza az ionok sejtmembránon át történő transzportját, hanem hatással van az idegek, az izmok és a szív tevékenységére és aktivál néhány más enzimet. A kalcium különösen fontos az egészséges csontok és fogak számára.
- Omega-3 telítetlen zsírsavak
- Omega 6 telítetlen zsírsavak
Ez, és még más, kisebb mennyiségű nyomelem található a dióolajban, aminek köszönhetően egyedülálló és tökéletes hatású az egész emberi testre.
A dióolaj hatásai
A dióolaj, egyedülálló összetételének köszönhetően, nagyon jó hatással van az egész emberi szervezetre. Legfőbb hatásai közé a következők tartoznak:
- Támogatja az idegrendszer működését
- Támogatja a memóriát és a koncentrációt
- Jó hatással van a vérkeringésre és a hasnyálmirigyre
- Erősíti az immunrendszert
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Szabályozza a vérnyomást
- Véd az érrendszeri betegségekkel szemben, és ezáltal megakadályozza az érelmeszesedést
- Véd a bélrákkal szemben
- Támogatja a testsejtek fejlődését
- Javítja a vérképződést és a spermiumok képződését
- Használható az ízületek és mozgásszervi rendszer masszázsára
- Gyulladáscsökkentő hatása van (a bőr és nyálkahártyák gyulladása esetén)
- Segít a sebek, repedezések és rosszul gyógyuló fekélyek gyógyításában
- Az izmok és az ízületek fájdalmát is csökkenti, ha lefekvés előtt az olajat az ízületekre keni
- Hatékonyan javítja a pikkelysömör, az ekcéma és a vénák állapotát
- A kozmetikában is használják, száraz bőr hidratálására, krém helyett
- Az arcmasszázs mellett kiváló segítséget nyújt a szemhéj ápolásában és a ráncok megelőzésében
- Erősíti a hajhagymát, tisztítja a fejbőrt és a hajnak természetes ragyogást biztosít
- Táplálja a körmöket
- Hatékony a zsíros bőr kezelésében
A dióolajnak egyszerűen olyan hatásai vannak, amit Önnek is ki kell próbálnia.
A dióolaj felhasználása
Ez az egyedülálló olaj valóban több mint eleget kínál, ami elegendő ok arra, hogy rögtön kipróbálja. Mint a legtöbb természetes olaj, ez is könnyen használható külsőleg és belsőleg egyaránt. Kellemes íze van, aminek köszönhetően biztosan szívesen fogja ételeihez adni.
Belső használat
Amint azt már említettük, a dióolaj finom dió ízű, aminek köszönhetően az édes ételekhez illik. Tehát gyümölcssaláta, túró, joghurt, püré vagy koktél ízesítésére alkalmas. Alkalmas azonban sós felhasználásra is. Az olajat csak a hideg konyhában használja, hogy a melegítés során ne veszítsék el fontos ásványi anyagok és vitamin tartalmukat. Az olaj nagyon könnyen odaég. Ez a dióolaj jól használható különböző betegségek megelőzésére. Használja a címkén feltüntetett napi adagban. Az ajánlott adag 1, legfeljebb 2 teáskanál reggel, étkezés előtt és este elalvás előtt. Mint minden természetes olaj esetében, ennél se essen túlzásba. Mellékhatásai minimálisak, ennek ellenére egy idő után le kell cserélni, másra, vagy szünetet kell tartani.
Külső használat
Sokan főleg a külső használatot részesítik előnyben. Alkalmas például:
- Arc vagy egész test masszázsra
- Hajpakolásra, amely hidratálja és regenerálja a hajat
- Fej masszázsra, ami során az olaj erősíti a hajhagymát és tisztítja a fejbőrt
- A zsíros bőr tisztítására és kezelésére
- A száraz bőr hidratálására
- Az ízületek masszázsára, amely enyhíti a fájdalmat
- Körömápolásra, tápláló hatása miatt
A dióolajat nem szabad olyan személyeknek használni, akik allergiásak erre a fajta dióra. Ha más fajtájú dióra allergiás, kérjük, konzultáljon kezelőorvosával, hogy használhatja-e az olajat, illetve milyen mennyiségben. Az olaj minden korosztály számára alkalmas. Különösen azok az emberek részesítik előnyben, akik gondoskodnak egészségükről és az egészséges életmódra törekednek. Konyhai felhasználásra valóban nagyon alkalmas, Önnek is ki kéne próbálnia.
Tárolása
A dióolajat szobahőmérsékletű, száraz helyen kell tárolni, távol a napfénytől. A kinyitás után hűtőszekrényben kell tárolni, és három hónapon belül elfogyasztani.
Csak kiegészítésképpen: Mi a hegedűket dióolajjal tisztítjuk.