Hogyan válasszunk ideális gyerekágyat – a legjobb ágyak egy gyerekszobába

hogyan valasszunk gyerekagyat

Minden gyerek gyorsan nő és ehhez kell igazodnia a gyerekszoba bútornak is. Talán a legfontosabb az ágy, aminek biztosítania kell számára a minőségi alváshoz szükséges feltételeket egy új, felfedezésekkel és élményekkel teli vagy az iskolapadban töltött nap előtt.

Gyerekágy mérete

A gyerekágy mérete szintén egy olyan fontos kérdés, amivel foglalkoznunk kell. A kicsik számára elérhető gyerekágyak leggyakoribb mérete 160×70 vagy 140×70.

Ha szeretne nagyobb helyet, választhat 180 cm-es gyerekágyat is, ami már egy felnőtt ágyra hasonlít. Egy érdekes alternatíva, ami a szülők körében nagyon népszerű, a 200×90 cm-es méretű, pótágyazható ágy.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Ha nem tudja melyik lehetőséget válassza, mérje le a gyereket. Az ágy hossza 30 cm-rel hosszabb kell legyen, mint a gyermek magassága, és a szélességének pedig 90 cm-rel szélesebbnek. Ezen kívül a gyerek természetéből fakadóan állapítsa meg, hogy jobban érzi majd magát egy kisebb ágyban és a nagyobb méretű ágyban el lesz veszve, vagy inkább nagy térre van szüksége az alváshoz.

Ha nagy méretű ágy mellett dönt, válasszon nem annyira feltűnő alakú és színű ágyat, hogy a gyereknek később is tetszen. Ha a felsorolt lehetőségek közül egyik sem felel meg önnek és nem szeretne a későbbiekben ágyat cserélni, válasszon növekvő ágyat. Nagyszerű kompromisszumot képviselnek és szükség szerint növelhető a méretük. Megfelelők 3-tól 18 éves korig.

Gyerekágy anyaga

A gyerekágyak különböző alapanyagokból készülhetnek

 • masszív fa
 • fűrészpor és laminált
 • fém
 • kárpitozott gyerekágyak

Masszív fából készült gyerekágyak

Tartósak és 100%-ban ellenállnak a kártevőknek. A fa egy kellemes, hosszú élettartamú anyag, azonban könnyen karcolódik. A masszív fából készült bútoroknak egy hátránya van, ez pedig a magas ár. Nagy előnyük, hogy a masszív fa ágyakba bármilyen matracot választhat.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Fűrészporból és laminált lapból készült gyerek ágyak

Nagyon kemények, de rövidebb élettartamúak. A legolcsóbb anyagok közé tartoznak és nagyon könnyen tisztán tarthatók. Ugyan tartalmaznak ragasztót, de nem kell félni, azok nem ártalmasak az egészségre, ugyanis normák által vannak szabályozva.

Kovácsoltvas gyerekágyak

Az összes ágy közül ezeknek az élettartama a leghosszabb és a sérülésekkel szemben tanúsított ellenállásuk is ezeknek a legmagasabb. Allergiások számára is ideálisak. Az összes közül ezek a legdrágábbak. A kovácsoltvas gyerekágyak designban nem alkalmasak a kisgyerekek számára, inkább már serdülők számára ajánlottak.

Kárpitozott gyerekágyak

Árban a legelérhetőbb változatba tartoznak. Azonban semmiképp sem ajánlottak allergiások számára. Nagyon nehezen tisztán tarthatók és az élettartamuk is rövidebb. A legnagyobb hátrányuk, hogy a bennük található matrac nem cserélhető. Előnyük, hogy sok szín és minta közül lehet választani.

Gyerekágyak típusai

Emeletes gyerekágyak

Az emeletes ágyak nagyszerű választást jelentenek azok számára, akik nem rendelkeznek elég hellyel a gyerekszobában. Egy emeletes ágyon olyan nagyobb gyerekek alhatnak, akik képesek a lépcsőket vagy a létrát legyőzni. Egy ilyen ágy megvásárlása előtt azonban gondolja át a gyerekszoba magasságát is, hogy az ágy felett elegendő hely maradjon biztonságosan felülni, hogy a gyerek ne verje be a fejét. Természetesen az ágy részét képezik a különböző korlátok és ágyvégek is, amik megakadályozzák, hogy a gyerekek alvás közben ne essenek le. A korlátok és ágyvégek megtalálhatók egyszerű gyerekágyakon is, főleg, ha kisgyerekek alszanak bennük, akiket most szoktatunk a rácsos ágyból hagyományos ágyba.

Az ilyen ágy egy gyerek számára is alkalmas lehet. Kisebb szobába ajánlottak, ugyanis az alattuk található hely gyereksarokként is kihasználható. Elhelyezhetünk ide szekrényt, íróasztalt vagy akár egy heverőt is.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Tároló rekesszel rendelkező gyerekágyak

A tároló rekesszel rendelkező gyerekágyak praktikus megoldást jelentenek kisebb és nagyobb gyerekek részére is. Fiókokkal vagy felhajtható matraccal lehetnek ellátva. A fiókokkal ellátott gyerekágyaknál azok könnyedén kihúzhatók. Azokat könnyedén tudják kezelni a kisebb gyerekek is. Saját munkánkat is megkönnyíthetjük, ha a gyerekek el tudják maguk után pakolni az ágyneműt és el tudják rendezni maguk után az ágyat.

A felhajtható matraccal ellátott gyerekágyak leginkább idősebb gyermekek számára ajánlottak, akiknek nem okoz problémát a fekhely felemelése, ami több erőt igényel. A tároló rekesszel rendelkező gyerekágyak nagyszerűen alkalmasak ágynemű, takaró vagy játék tárolására.

Pótágyazható gyerekágyak

Praktikus megoldás lehet a kihúzható pótággyal ellátott gyerekágy is. Szétnyitható egy férőhelyes ágyról beszélünk, ami tökéletesen képes elrejteni egy másik matracot. Nagyszerű segítség kis gyerek elaltatásánál vagy amikor a gyereknek szüksége van rá, hogy mellette töltse az éjszakát. Akár biztosítékként is szolgálhat a gyerek esetleges leesésével szemben. Akkor is nagy hasznát veheti, ha látogató jön, vagy akár abban az esetben is, ha a gyerekszobába nem fér el még egy ágy a másik testvérnek. Nap közben egyszerűen betoljuk a fekhelyet az ágy alá és a gyereknek máris több helyük van. A kezelésük nagyon egyszerű és a legkisebb gyerekek is könnyedén megbírkóznak vele.

Gyerekágy matracok

A minőségi ágyat kéz a kézben kíséri egy minőségi matrac is. Már rég elmúltak azok az idők, amikor a gyártók olcsó habszivacs matracokat kínáltak, amik pár év alatt tönkrementek. A nagyobb gyerekek számára elérhető matracok kínálata nem annyira korlátozott, mint a kisbabák számára elérhető kínálat. A nagyobb gyerekeknek általában közepesen kemény matracra van szükségük, ami természetesen támogatja a hátgerinc növekedését. Ideálisak a minőségi hab matracok, amik nem csak az anyag sűrűsége, hanem a higiéniai szempontjából is megfelelőek. A gyerek matracok fontos része a megfelelő huzat is, ami levehető és legalább 60 °C-on mosható kell legyen.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Nem kerülhet mellékvágányra az ágyban használt matrac sem, ami ugyanolyan fontos. A gyerekek hátgerince folyamatosan fejlődik és támaszt, valamint kényelmet kell neki biztosítani. A matracnak emellett légáteresztőnek is kell lennie, hogy el tudja vezetni az éjszakai izzadás során keletkezett nedvességet.

Nagy előny, hogy ma már lehet antibakteriális vagy antiatkás matracot is venni. Elérhetőek növényi kivonatokat tartalmazó matracok is. Aloe verán kívül levendulás változat is elérhető.

Figyeljen rá, hogy a matrac huzata levehető és 60 °C-on mosható legyen. Az idejét múlt habszivacs matracokat leváltották a kellemes habmatracok. Ami a keménységet illeti, válasszon inkább keményebb változatot, ami ideális gyerekek számára.

Comments (3)

 1. Ágnes

  Ezt az ágyat a gyerekszobába vettük “Kombinált ágy gyerekszobába, sonoma tölgy, FANY” a kondela.hu oldalról és nagyon elégedettek vagyunk.

 2. Bence

  Hány forintért vettek az gyerek ágyat? És hogy melyiket választottátok, mink még nem tudjuk eldönteni.

  • Laci

   Én eszt vettem a fiamnak Happy természetes fenyő gyerekágy, 90 x 200 cm – Benlemi. Bonami.hu weboldalon találtam 151 299 Ft-ért és ingyenes szállítás volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük