Hogyan válasszunk porszívót? Tanácsot adunk melyik a legjobb

suction carpet

A porszívó egy olyan készülék, amin nem gondolkozunk túl sokat. Sokunknak a kötelező takarítás szimbóluma, amit legszívesebben elkerülnénk. Egy minőségi modell azonban nagyban megkönnyítheti a munkát. Ezért több különböző tesztet, értékelést, összehasonlítást és véleményt gyűjtöttünk össze és egy átlátható táblázatot készítettünk belőle, ami segíti a választást.

Porszívók típusai

Klasszikus porszívó

Az olyan klasszikus porszívókat, amiket már évtizedek óta ismerünk a szűrés módja alapján porzsákkal rendelkezőkre és porzsák nélküliekre oszthatók. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Azoknál a porszívóknál, amik a port és szennyeződést porzsákba gyűjtik össze, már a vásárlásnál gondolnunk kell a méretre. Ezt a padló felületének mérete alapján kell kiválasztani. Egy 50m2 alatti lakás esetében elég egy 2-2,5 liter űrtartalmú porszívó, 150 m2 felület alatti lakásnál 3-4 liter űrtartalmú porszívóra van szükség. Azonban a porzsák utánpótlás költségeire is gondolnunk kell.

klasszikus porszivo

Ciklon porszívó

A porzsák nélküli porszívók esetében a porzsákot egy speciális edény helyettesíti. A szennyeződéseket a centrifugális erő gyűjti össze, ami a behatoló levegő forgása következtében keletkezik. Így a por és a kosz a gyűjtő edényben gyűlik össze. A HEPA szűrő a legkisebb részecskéket is összegyűjti, így relatív tiszta levegő távozik a készülékből . Ennek előnye, hogy nem kis pénzeket takaríthatunk meg, amit egyébként porzsákok vásárlására fordítanánk. Másérszről azonban a gyűjtő edényt minden porszívózás után tisztítani kell és az edény kezelése kevésbé higiénikus mint a porzsáké.

ciklon porszivo

Álló porszívó

Egy álló porszívó bármelyik háztartásban praktikus segítőtás lehet. Könnyen kezelhető, nem foglal sok helyet valamint mivel több típus is elérhető zavaró vezetékek nélkül, olyan helyeket is ki lehet porszívózni, amik egy klasszikus porszívó számára elérhetetlenek. Az álló porszívó hatékonysága azonban általánosságban véve alacsonyabb, mint egy hagyományos porszívó esetében, még akkor is, ha a drágább típusok minősége már majdnem ugyanolyan jó. Az álló porszívók tökéletes kiegészítő porszívónak bizonyultak. Hátránya még a por gyűjtő edény kisebb kapacitása, amit az egész lakás vagy ház porszívózása során többször is üríteni kell. A boltokban 2 az 1-ben álló porszívókat is találunk, amik kis kézi porszívóval vannak kiegészítve, amik alkalmasak eseténként felporszívózni a morzsát, vagy kitisztítani az autót, stb.

allo porszivo

Robotporszívó

A technika világának fejlődése nem mellőzi a porszívókat sem, és így manapság a boltok polcain megtalálhatók már olyanok is, amik nem igénylik, hogy emberi kéz vezérelje őket. Ezeket robotporszívóként ismerjük és ezek fő előnye az önműködtetés, ami időt és energiát takarít meg. Az ilyen jellegű porszívózásnál azonban érdemes átgondolni, hogy az idő és energia megtakarítása elegendő jutalom-e a porszívózás alacsonyabb minőségéért. Ugyanis egy robotporszívó soha nem fogja letakarítani a polcokat, a kanapét vagy épp a lépcsőt. Néha ugyanis szemet kell hunyni a minőség felett, ha egy ilyen porszívóra bízzuk a takarítást. Egyes típusoknak gondot okoznak a különböző akadályok, mint egy küszöb vagy szőnyeg, ezért inkább kiegészítő porszívózásra alkalmasak, amikor nincs idő alaposan kitakarítani.

A robotporszívók fejlődésének újabb mérföldköve az a típus, aminél nem szükséges a portartályt üríteni, hanem képes önállóan rácsatlakozni a központi porszívó egységre és automatikusan kiüríti a por tartó edényt és kitisztítja a szűrőt. Az egyik ilyen modell például a ProfiVac ROBOTO.

robotporszivo

Központi porszívó

A központi porszívó teljesen más alapelven működik, mint egy hagyományos porszívó. A fő eltérés, hogy a központi porszívó esetében nem kell magunk után húzni a gépet, a por tartó edényt és a kábelt sem. A központi egység ugyanis a lakótéren kívül van elhelyezve, mint pl. a műszaki helyiségben, pincében, garázsban, stb. A porszívózás során csak rá kell erősíteni a csövet egy a falban található speciális aljzatra és a falba beépített cső elvezeti a port és a szennyeződéseket egy központi tároló egységbe. Az ilyen jellegű takarítást főleg a légzőrendszeri és allergiás megbetegedéssel küzdő emberek értékelik nagyra. A lakásban vagy házban a legkisebb porszem sem marad meg. A piacon több típusú központi porszívó is elérhető. Csak Öntől függ melyiket választja. A pontos típus kiválasztásánál több kritériumot is figyelembe kell venni, mint például a garancia időtartama, a porszívózandó terület mérete, a konstrukció ellenállóképessége, az alkatrészek gyártásánál felhasznált anyagok és azok minősége, pl. motor és szűrő berendezés.

kozponti porszivo

Vizes porszívó

A vizes porszívók esetében a beszívott por és szennyeződés egy speciális, vízzel teli edénybe kerülnek. A porszívó a szívó teljesítmény kontinuális erejét kínálja. Mivel a porszívó víz alapon és nem porzsák alapon működik, a felszippantott tárgyat probléma nélkül ki lehet venni. Az ilyen készülékek általában nehezebbek és kezelésük is problémásabb. Minden porszívózás után ki kell önteni a vizet és az edényt alaposan át is kell mosni.

vizes porszivo

Milyen paraméterekre érdemes figyelni porszívó vásárlásánál?

Porzsák/edény űrtartalma vs. háztartás mérete

A porszívó űrtartalmának arányaiban igazodnia kell a porszívózni kívánt felület méretéhez. Ha a porszívózni kívánt terület 50 m2 alatt van, úgy elég 2-2,5 l űrtartalmú porzsák, viszont ha ez a felület 50-150 m2 között mozog, 3-4 l űrtartalomra lesz szükség és a 150 m2 területnél nagyobb családi házak esetében ajánlott valóban nagy, több mint 4 l űrtartalmú porzsákkal/gyűjtő edénnyel ellátott porszívót választani.

Ezzel a paraméterrel együtt azonban sok esetben növekszik a porszívó súlya és mérete is. A ciklon (porzsák nélküli) porszívók esetében nem sok lehetőség van gondolkodni a méreten, ugyanis azok űrtartalma 0,7 és 1,2 l (álló porszívók esetében még kevesebb) között mozog, ezért számolnunk kell vele, hogy minden nagyobb porszívózás után ki kell takarítani az edényt. Ennek is azonban megvannak a maga előnyei – kisebb gyűjtő edénynél nem érzi úgy, hogy egy dög nehéz porszívóval kell dolgoznia, sőt, minden ürítésnél tudja ellenőrizni a szűrők tisztaságát is.

Porszívó teljesítménye

Az energia címkéken (2019 februárja óta az energiacímkék érvénytelenek és be vannak tiltva) még a közelmúltban is megtalálhatók voltak a teljesítményre, energiaosztályra és éves kWh/87 m2 fogyasztásra vonatkozó adatok. Érvényben volt, hogy minél magasabb a porszívó elektromotorjának teljesítménye, annál gyorsabb és hatékonyabb volt a porszívózás, ezzel egyidejűleg növekedett azonban az energiafogyasztás is. A porszívó szívóteljesítménye általában ötöde vagy akár harmada a feltüntett teljesítménynek. Ezért, ha a teljesítmény 750 W, a szívó teljesítmény körülbelüli értéke 150 – 250 W között mozog. A teljesítmény többi részét felemészti a szűrőberendezés, a légkifúvó és a maradékot pedig a porszívó konstrukciója fogja fel.

2017-ben lépett érvénybe az EU rendelete, ami a porszívók maximális teljesítményét 900 W-ban határozta meg, ami által a porszívó gyártók nagy része hatalmas kihívással szembesült. Ha szerették volna megtartani a szívó teljesítményt, javítaniuk kellett az ergonómián és a szívócsövek alakján, hogy megfelelő vákuum keletkezzen és ez volt az a pillanat, amikortól a porszívókat gyengére és minőségire oszthatjuk. Ma már ugyanis nem érvényes, hogy két eltérő, de azonos teljesítményű porszívó ugyanolyan szívóképességgel rendelkezik. Miért volt ez a változás előnyös? Csökkent a porszívók energiafelhasználása és zajkibocsátása is.

Zajkibocsátás

A múltban a porszívózás során a legkellemetlenebb épp a zaj volt. Azt, hogy porszívózunk, az egész szomszédság tudta. Manapság a zajkibocsátást már ügyesen sikerült csökkenteni és egyes esetekben már a mosógép hangjához hasonlítható (természetesen nem centrifugálás közben), tehát kb. 50dB körül mozog. Figyelembe kell azonban venni a szívó teljesítményt is, ami egy csendes porszívó esetében nincs mindig ideális szinten, ezért érdemes odafigyelni azon vásárlók véleményét, akik Ön előtt vásárolták meg a kiválasztott terméket. A 80 dB zajszint az utcazajhoz hasonlítható. Ha a porszívó valóban elvégzi a munkát elsőre, pár perc alatt, valószínűleg a magasabb zajszintet szívesen elviseljük. Optimális zajszintnek tekinthető a 60-75 dB.

Porszívó energia címkéje

Mi történt a porszívók információs energia címkéivel? Nem sokkal ezelőtt még több hasznos információt megtalálhattunk rajtuk. Köztük az éves fogyasztást (kWh/annum), energia osztályt (A-tól G-ig), zajkibocsátást (dB), szőnyeg porszívózási hatékonyságot (A-tól G-ig), kemény padló porszívózási hatékonyságot (A-tól G-ig) és még a szűrő osztályt is (A-tól G-ig). Minél közelebb voltak a “betűk” az A-hoz, annál jobb volt a porszívó minősége.

Általánosságban a legjobbaknak az ún. AAAA porszívók (4A osztályú porszívók) számítottak. Az A energia osztyálba tartoztak (legalacsonyabb fogyasztás), nagyszerű eredményekkel büszkélkedhettek a szőnyegek (A) és a kemény padlók (A) porszívózása során is és a távozó levegő szűrésének minőségében sem voltak lemaradva (szintén A).

Ez az első ránézésre hasznosnak tűnő értékelés jelenleg érvénytelen és ennek oka Dyson cég és az Európai Unió között fennálló jogvita. Jelenleg tehát a porszívók nem “címkézhetnek”, de ennek ellenére utána kellene járni a kiválasztott porszívóval kapcsolatos adatoknak. A gyártónak ugyanis továbbra is kötelessége ezeket az adatokat mérni és közzétenni a többi porszívóval kapcsolatos információval együtt (azonban nem annyira szembetűnő formában mint egy “matrica” vagy reklám.)

Porszívó szűrők

Minőségi szűrő nélkül a porszívózás lényegében hatástalan. Minden apró porszem nagyságú szennyeződés és allergén visszajut a levegőbe. Minél hatékonyabb a szűrő, annál egészségesebb a lakótér levegője.

Minden gyártó keresi saját, jól bevált útját a különböző típusú és több rétegű szűrők formájában. Találkozhatunk antibakteriális, szén, elektrosztatikus mikroszűrőkkel, vagy akár vízszűrőkkel is. Ezen legutóbbiakat leginkább az asztmásoknak és a porra allergiásoknak ajánljuk. A TOP minőségűek közé tartoznak a 13 és 14 számmal rendelkező HEPA szűrők, itt a legnagyobb szám esetében a legkisebb porszemcsék és allergének kiszűrésének aránya akár a 99,995%-ot is elérheti.

HEPA szűrők osztályozása

Hogyan tájékozódjunk a gyakran használt HEPA szűrők típusai között? A HEPA az angol high efficiency particulate air kifejezésből származó betűszó, tehát magas hatékonyságú levegő részecske szűrőt jelent. Korábban voltak EPA szűrők és manapság már találkozhatunk ULPA szűrőkkel is (ultra low particulate air).

  • EPA – Manapság a legalacsonyabb osztályba tartoznak, jelölésük E10, E11 és E12. Szűrő hatékonysága 85% (E10) és 99,5% között mozog.
  • HEPA – Manapság a leggyakrabban használt porszívó szűrők, jelölésük H13, H14. Szűrési hatékonyság 99,95% és 99,995 %.
  • ULPA – A legmagasabb osztály, jelölése U15 vagy magasabb. Például egy U17 jelölésű már min. 99,999995 %-os hatékonyságot kínál, leggyakrabban professzionális ipari porszívóknál és légkondicionáló berendezéseknél alkalmazzák.

Porszívó súlya

Ha már napi szinten pár percet a porszívózásra szánunk, biztos fontos szempont a porszívó súlya is. Még a legkönnyebben guruló kerekek se varázsolják egy 10 kilós porszívó egyik szobából másikba történő húzását egy könnyű, kedvelt tevékenységgé. Egy hagyományos porszívó optimális súlya kb. 4-7 kg között mozog. Ha szeretne könnyebb porszívót, érdemes álló porszívóban gondolkodnia, amik súlya 2-4 kg között mozog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük