A legjobb lombszívók és lombfúvók – Tanácsot adunk hogyan érdemes kiválasztani a legjobbat

scraping the leaves with the help of a blower. autumn work in th

A színes leveleknek megvan a maguk bája, de csak addig, amíg nem lepik el teljesen a kertet. A több hétig is eltartó őszi időszak ezzel próbára teheti kitartóképességét, de ez másképp is lehet. Próbálja ki milyen, ha félreteszi a gereblyét és megóvja tenyerét a vízhólyagoktól. A munka nagy részét elvégzi ön helyett a hatékony lombszívó. Hogyan ne dőljünk be a nagyon bevásárlóközpontok hívogató árainak és válasszuk ki az ideális lombszívót?

A lombszívók három funkcióval rendelkezhetnek – szívás, fújás, aprítás. Egyes modellekben mindhárom megtalálható, mások csak lombfúvóként funkcionálnak vagy nem képesek ledarálni az összegyűjtött leveleket.

  • Fújás – a hulladékot a lombfúvó segítségével egy kupacba tudjuk gyűjteni. Ideális funkció, sarkakat vagy egyéb nehezen hozzáférhető helyek tisztán tartásához.
  • Szívás – egy speciális cső segítségével a leveleket egy gyűjtő edénybe szívja.
  • Aprítás – a leveleket és egyéb hulladékot a beszívás után felaprítja és kisebb darabokban gyűjti össze a zsákban. A zsákba így sokkal több hulladék fér. Az ilyen módon felaprított levelet például komposztként is hasznosíthatjuk.

A meghajtás alapján a lombszívók feloszthatók

Benzines lombszívókra

A benzines lombszívó ideális választás, ha nagy kertje vagy gyümölcsfa ültetvénye van. Vagy akkor is, ha a telken korlátozások nélkül szeretne mozogni. Drágábbak, nehezebben karban tarthatók (benzin, olaj, szűrő…) és hangosabbak, mint az elektromos változatok. Azonban a minőségi berendezések közé tartoznak, amik megfelelő gondoskodás mellett több évet is kibírnak. Egy benzines lombszívó minimális teljesítménye 750 W (1 HP ) körül kell mozogjon.

benzines lombszivokra hecht
Benzines lombszívó

Elektromos lombszívók

Az elektromos lombszívók az elektromos hálózatból származó energiát használják fel. A minimális teljesítménynek 2000W vagy a fölött kell lennie. A magas teljesítmény azonban nem garantál jó eredményt. Ebben az esetben fontos szerepet játszik a csövek átmérője és ergonómiája is – gyors légáramlás (szél) létrehozása kifelé, és szívó teljesítmény a beszíváshoz. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy mindig mellettünk lesz egy segítőtárs is, ami nem más mint az elektromos kábel. Gondolja át mekkora a kert és szerezze be a szükséges mennyiségű hosszabbító kábelt.

elektromos lombszivo

Akkumulátoros lombszívók

A könnyű és halk akkumulátoros lombszívók tölthető akkumulátorral rendelkeznek és leginkább kis díszkertekbe ajánlottak, de ebben az esetben sajnos kompromisszumot kell kötni. Mivel ugyanis korlátok nélkül mozoghatunk a kertben, viszont ezt csak addig tehetjük meg, amíg az akkumulátor le nem merül (cca. 30-45 percig).

Paraméterek, amikre érdemes odafigyelni a döntés során

Teljesítmény és légáramlás sebessége

A lombszívók teljesítménye eltérő. A teljesítménnyel összefügg a levegő áramlásának maximális sebessége. Ezek a paraméterek határozzák meg milyen levelet tud a szívó beszippantani. Az alacsonyabb teljesítménnyel rendelkező modellek csak száraz levelekkel képesek megbírkózni. Abban az esetben, ha nem szeretné, hogy a munkában bármi gátolja önt és nedves leveleket is szeretne felszippantani, javasoljuk fektessen be egy magasabb teljesítményű készülékbe.

Gyűjtő zsák

A lombszívók gyűjtő zsákjai nagyon eltérőek lehetnek. Űrtartalmuk 40 és 55 liter között mozog, úgyhogy egy megtöltéssel is nagy mennyiségű levelet tud összetakarítani. A gyűjtő zsákok esetében az űrtartalom mellett fontos a kialakítás is.

Ügyeljen rá, hogy a zsák minőségi anyagból készüljön, ami nem szakad el pár használat után. A zsákok általában cipzárral záródnak, ami a zsák könnyed ürítésére szolgál, így végigfut a zsák teljes átmérőjén. Csak így lehet egyszerűen kiüríteni oda, ahova szeretnénk.

Nem utolsó sorban fontos, hogy a zsák lombszívóhoz való csatlakozását is figyelembe vegyük. Egyes modellek esetében csak egyszerűen felvesszük azt a vállunkra. Míg más modellek esetében rendelkezésre állnak különböző kampók is, amikkel azt a szívó testéhez rögzíthetjük. Az ilyen kampó is ellenálló kell legyen és ki kell bírnia, hogy a zsákot többször rögzítsük a géphez vagy levegyük róla.

Súly

A lombszívók súlya különböző lehet. Általánosságban érvényes, hogy a benzines modellek a legnehezebbek. Mivel a lombszívókat kézben tartjuk, ahogy a súlyuk növekedik, a kezek terhelési is növekszik és nehezedik vezérlésük. A lombszívók azonban kerekekkel és pántokkal is fel vannak szerelve, amik megkönnyítik kezelésüket.

  • Pántok – a lombszívók egy (könnyebb típusok) vagy két (nehezebb típusok) vállra akasztható pántokkal vannak ellátva. A munka során könnyítenek a kéz terhelésén, ami egyes esetekben nagy előny.
  • Vezető kerék – a lombszívók nagyszerű kiegészítője, ami a szívó csövének végén található. A kerekek segítségével a szívót tudjuk a földön tolni. Segítségével a szívót nem kell közvetlenül a föld felett tartani és sokkal könnyebb lesz a kezelése is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük