Hogyan válasszunk megfelelő szőnyeget a lakásba vagy házba?

hogyan valasszunk szonyeget

Annak ellenére, hogy az az idő, amikor a házak tele voltak szőnyegekkel, már mögöttünk vannak, a szőnyegek manapság is nagyon népszerű otthoni kiegészítők. Azonban megontoltan kell választani ahhoz, hogy a szőnyeg ne csak színében és megjelenésében illeszkedjen a szoba stílusához, hanem anyagában is.

Ha az emberek azon csoportjába tartozik, akik még sose vásároltak szőnyeget és azon gondolkodik hogyan tudna ebből a helyzetből a legjobban kijönni és kiválasztani a megfelelő szőnyeget, szívesen adunk tanácsot. A szőnyegeket több szempont alapján tudjuk eltérő kategóriába sorolni. Az alapvető szempontok közé tartozik a méret, szín, design és az anyag.

Válogassunk a népszerű szőnyegek között katalógusunkban

Az anyag az egyik legfontosabb kategória, aminél meg kell állnunk és átgondolni, mi lenne a legjobb. Míg a szintetikus anyagokat leginkább az allergiások tudnak értékelni, a pamutot azok fogják értékelni, akiket a por nem zavar. Ennek oka, hogy a pamut nagyon erősen magához vonzza a port. Hogyan válasszunk tehát anyagot? Készítettünk önnek egy kis útmutatót.

Szőnyegek típusai anyaguk szerint

Előszöris le kell szögeznünk, hogy anyaguk szerint a szőnyegeket három fajtára oszthatjuk:

 • Szintetikus szőnyegek
 • Természetes szálakból készült szőnyeg
 • Kombinált

Ahogy az érmének is két oldala van, úgy ezeknek a szőnyegeknek is megvannak a maguk előnyei és hátrányai is. Minden kategóriáról mondunk valamit, ami alapján talán el tudja dönteni milyen típusú szőnyeg a legideálisabb.

Szintetikus szőnyegek

Kezdjük tehát a sort a szintetikus szőnyegekkel, amik manapság nagyon népszerűek. Szálai szintetikusak, ami azt jelenti, hogy rövidek. Ezért ezek a szőnyegek sokkal olcsóbbak és sokkal több ember tudja azokat megengedni magának.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

A piacon több féle szintetikus szál is elérhető, amikből a szőnyegek készülhetnek.

 1. Poliamid szálak – ha színes szintetikus szőnyegünk van otthon,  a legvalószínűbb, hogy az poliamid szálakból készült. Ezen szálak használatának egyik fő oka, hogy könnyen színezhetők, és ezért a gyártók könnyedén létrehozhatnak különböző színárnyalatokat. A szálak jó hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért alkalmasak otthoni és közterületi felhasználásra is.
 2. Poliészter szálak – az ilyen szálakból készült szőnyegek leginkább olyan házakba ajánlottak, ahol nem kapnak nagy terhelést. Ezen kívül azért is ajánlottak ilyen környezetbe, mert nem nagyon állnak ellen a különböző foltoknak. Valamint, ha szeretne a bolygón is segíteni, értékelni fogja, hogy ezek a szőnyegek első sorban PET palackból készülnek, aminek köszönhetően ezt a hulladékot hatékonyan újrahasznosíthatjuk.
 3. Polipropilén szálak – a legalacsonyabb áron elérhető szőnyeget épp azok, amik polipropilén szálakból készülnek. Ezek a szőnyegek leginkább dekoratív célokat szolgálnak, ugyanis nem igazán ellenállók.
 4. Polyakryl szálak – ezek a szőnyegek a fent említettek közül a legkellemesebb és kellemes meleg. Nagyon hasonlóak a természetes szálakhoz és színűket hosszú ideig megtartják.
legjobb szonyegek

A szintetikus szőnyegek előnyei főleg:

 • Alacsonyabb ár az alacsony előállítási költségeknek köszönhetően
 • Nagyon jól ellenállnak az atkáknak
 • Annak köszönhetően, hogy a szálak valamivel keményebbek, hosszú ideig megtartják alakjukat
 • A szőnyegek megtartják gyönyörű, erős színeiket

A szintetikus szőnyegeknek azonban megvannak a maguk hátrányai is, amik a következők:

 • Alacsonyabb élettartam
 • Alacsonyabb minőség a természetes szálú szőnyegekkel szemben
 • A szálak sérülékenyek

Természetes szálakból készült szőnyegek

A másik csoportba a természetes anyagokból készült szőnyegek tartoznak, amik sokkal drágábbak. Áruk a szintetikus szőnyegekkel összehasonlítva valóban magas. Ez az árkülönbözet azonban megéri a pénzét, ugyanis minőségi termékekről van szó, amik jól is néznek ki.

Ugyanúgy, mint a szintetikus termékek esetében, a természetes szálakból készült szőnyegeknél is több típusú szálat tudunk megkülönböztetni.

 1. Pamutez az anyag nagyon ellenálló és az ebből az anyagból készült szőnyegek sokáig kitartanak. Emellett vízállóak is.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

 1. Természetes selyem – a selyem gyönyörűen fénylik, ezért ezek a szőnyegek nagyon vonzzák a tekintet a padlón. Emellett nagyon lágy a tapintásuk és jól ellenállnak a kopásnak.
 2. Gyapjú – a gyapjú nagyszerűen tompítja az ütéseket és elnyeli a port is. Emellett nagyszerűen szigetel. Mivel nagyszerűen képes elnyelni a port, nem ajánlott allergiásoknak.
 3. Tengeri fű és szizál – ez az anyag leginkább az előre méretezett szőnyegekre jellemző. Az élettartamot tekintve a tengeri fű a legrosszabb választás, gyorsan kitaposódik, és ezért a legjobb, ha ilyen szőnyeget csak dekorációs célokra használ. A szizál ugyan valamivel ellenállóbb, viszont az ára sokkal magasabb.

Ezen szőnyegek legnagyobb előnyei:

 • Jó szigetelőképesség
 • Szennyeződéseknek való ellenállás
 • Nagyon kellemes a tapintásuk, és ezért mezítláb is járhat rajtuk
 • A szőnyegpadlók képesek csökkenteni a helyiségben található nedvességet

Pár hátrányuk is van:

 • Az első az ár. Ez jelentősen magasabb mint a szintetikus szőnyegeké
 • Nehezebben karbantarthatók

Kombinált szőnyegek

Végezetül itt van a kombinált szőnyegek kategóriája, ami egy arany középút a két fentebb említett szőnyeg típusok között. Ezek a kombinált szőnyegek mindkét anyag típusból tartalmaznak, aminek köszönhetően a két típus több pozitív tulajdonságát is magában hordozza. Figyelembe kell azonban venni, hogy ezeknek a szőnyegeknek is megvannak a negatív tulajdonságaik és meg kell gondolni a döntést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük