Hogyan válasszunk megfelelő ágyrácsot – Léces, rugalmas ágyrácsok

hogyan valasszunk agyracsot

Azt, hogy reggel miért ébredünk kialvatlanul, leverten és fáradtan annak ellenére, hogy eleget aludtunk, több dolog is okozhatja. A különböző betegségeken, stresszen és egyéb problémákon kívül ennek egyik oka lehet maga az ágy is, amin alszunk. Az egészséges alváshoz maga a jó minőségű matrac nem elég. Fontos a megfelelő ágyrács kiválasztása is, ami a matrac ideális működéséhez elengedhetetlen. Fontos tudni, hogy nem minden ágyrács alkalmas minden matrac típushoz. Mielőtt megvenné a matracot, válasszon egy minőségi ágyrácsot, hogy ezzel is meg tudja előzni az esetleges rossz kombinációkat, ami nem felelne meg a kitűzött célnak. Az ágyrácsnak és a matracnak ki kell egymást egészíteniük, ezzel is támogatni saját funkcionalitásukat.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó ágyrács?

Néhány ágy alapfelszereltségéhez már hozzá tartozik az ágyrács. Ennek mindenekelőtt stabilnak kell lennie. Egyes esetekben a statikus ágyrácsok mellett felfedezhetünk állíthatókat is. Az állítható ágyrácsok variálhatóságát valószínűleg mindenki értékelni fogja, de különösképpen az idősebb, hátfájós emberek és a szenvedélyes olvasók.

Az ilyen ágyrács biztosítja a felhasználó számára a test jobb vérellátását. Az alsó rész megemelésével megakadályozza a lábak bedagadását és a felső rész megemelésével biztosítja a fej, valamint a nyak megfelelő elhelyezkedését. Az ilyen ágyrács pozíciója szabályozható kézzel vagy elektronikusan is (elektronis szabályozás esetén az ágyrács motorja távirányítóval vezérelhető).

Az ágyrács minősége a lamellák (lécek) számától függ. Minél több a lamella, annál jobban tud az ágyrács alkalmazkodni a matrac mozgásához. Az ágyrács kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az egyes lamellák közötti távolságot. A közöttük lévő rés kevesebb kell legyen, mint 4 cm. Nagyobb rés a matrac deformációjához vezethet. A kis rések azonban nem képesek biztosítani a matrac megfelelő szellőzését. 

fa agy racsok

Ágyrácsok fajtái

  • Keretes ágyrács – nagyobb mennyiségű lamellából áll. Ezzel felel az ágy rugalmasságáért. A lamellák elsősorban bükk- vagy nyírfából, esetlegesen különböző iparilag előállított anyagokból készülnek. Mozgó vagy gumi keretbe vannak rögzítve, hogy képesek legyen reagálni a terhelésben bekövetkezett változásokra. A terhelt matrac ezzel kényszeríti a lamellákat mozgásra, amivel hozzáidomulnak a testhez. A csípő rész, ami a leginkább meg van terhelve, dupla lamellákkal van ellátva, amik mozgó sínekkel vannak ellátva. Ezek befolyásolják rugalmasságukat. Ezek az ágyrácsok ortopédiai tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, amik támogatják a helyes testtartást. Érdemes ezeket olyan matracokkal kiegészíteni, amik ún. zónákkal rendelkeznek. A keretes ágyrácsok állítható/pozicionálható kivitelben is elérhetők.
  • Fix deszka – az ilyen típusú ágyrács végképp nem szellőzik. Érdemes olyan matraccal kiegészíteni, ami rendelkezik ezzel a funkcióval.
  • Fix lamellás ágyrács – fix lamellákat tartalmaz. Ezek nem mozgathatók, ezért rugalmasabb matracokkal érdemes kiegészíteni őket. Erre a célra alkalmasak pl. a latex, poliuretán vagy hideg hab matracok.
  • Fém ágyrács – drótból készül, ezért nagyon rugalmas. A gyártók állítható kivitelben is kínálják az ágyrácsok ezen típusát.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

  • Az állítható keretes ágyrácsokat (motorosakat is) ajánlott puha, elasztikus matraccal kiegészíteni, ami képes tökéletesen igazodni a teljes rács mozgásához. Az állítható keretes ágyrács magasabb árkategóriát képvisel, de megéri befektetni. Nagyobb variálhatóságot tesz lehetővé és biztosítja Önnek a kényelmes alvást. Az egyszerűbb ágyrácsok a lábaknál és a fejnél állíthatók. Az összetettebbek több állítható résszel is rendelkeznek. Ha a rácsot elektronikusan szeretné vezérelni, készüljön fel rá, hogy ennek a kényelemnek az ára 150.000 Ft körül mozog. Természetesen a manuálisan állítható ágyrácsok ennél olcsóbbak.

Egy pár jó tanács hogyan állítsuk be a keretes ágyrácsot:

  • Nyaki csigolyák terhelésének csökkentése– emelje meg az ágyrács felső részét. Ez a pozíció segít megelőzni a kellemetlen nyaki fájdalmakat, ugyanis fekvés közbe a támasz nélküli helyzettel ellentétben nem terhelődik.
  • Csípő rész kiegyenesítése és a lábak pihentetése– emelje meg az alsó részt olyan magasra, amennyire csak jól esik. Ezzel tudja a lábak számára biztosítani a szükséges pihenést egy nehéz nap után..
  • Ülő helyzetben történő relaxáció – emelje meg a felső és alsó részt is.

Végezetül egy pár tipp: Abban az esetben, ha nincs rá ideje, hogy tanulmányozza az elérhető ágyrács típusokat és az azokhoz elérhető matrac típusokat, forduljon szakértőhöz. Elérhető több ágyakkal kapcsolatos tanulmány is, ami jó támpontot jelenthet a helyes döntésnél. A megfelelő kombináció előnyeit ezután saját bőrén is tapasztalhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük