Hogyan válasszunk konyhabútort? Mi alapján válasszunk?

hogyan valasszunk konyhabutort

Kiválasztani a legjobb konyhabútort, ami minden elképzelésének és igényének megfelel, nem is annyira egyszerű, mint ahogy az elsőre látszik. Még akkor is, ha a piacon több forgalmazó is elérhető, aki bármilyen konyhabútort elkészít, a megfelelő konyhabútor kiválasztása bizony sok gondot okozhat.

A konyhabútor munkaállomásokból áll

A konyhabútor kiválasztásánál első ránézésre a külső design vagy a szín fog meg minket. A konyhabútor kiválasztása azonban nem csak ezektől függ. Nem kevésbé fontos a tér és a konyhabútor kialakítása sem, ugyanis épp ezek a paraméterek határozzák meg milyen lesz a konyhában dolgozni.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

A konyhában történik az étel előkészítése, főzés, mosogatás és sokszor a konyha szolgál a tartalékok raktározására is. Ezen oknál fogva szükséges, hogy a konyhaszekrény elegendő tárhelyet biztosítson számunkra. Abban az esetben, ha jobbkezes, a konyhabútor elrendezésének ezt a sorrendet kellene követnie:

  • készletek,
  • tárhely,
  • mosogatás,
  • étel előkészítése,
  • főzés.

Tehát abból indulunk ki, hogy az élelmiszert először osztályozzuk, majd raktározzuk, ezt követően tisztítjuk, főzhető formába feldolgozzuk, főzzük és felszolgáljuk. A jobbkezesek számára ezeket a zónákat balról jobbra haladva rendezzük el, míg a balkezesek esetében ennek ellentétesen. Ideális, ha az egyes zónák között munkaterület is található, ami mindkét oldalról 30 cm.

Konyhabútor mérete és tervezése

Ha azon gondolkozik hogyan válasszon konyhaszekrényt, nagyon fontos megfelelő méretű, kapacitású és felszereltségűt választani. Új konyhabútor tervezésénél először gondolja át mit szeretett volna az előzőnél megváltoztatni és mi volt, ami előnyös volt. Ahogy azt már említettük, a leginkább ergonómikus konyhák munkaterületekből állnak. A munkaterületeknek köszönhetően a konyha praktikusan elosztható.

A rendszerezett munkaterületek és a közöttük található felületek által alkotott háromszöget munkaháromszögnek hívjuk. Ha a konyhabútor tervezésekor sikerül ezt létrehozni, az egyes tevékenységek könnyedén és folyamatosan végrehajthatók lesznek.

Ergonómiai szempontból a konyha elrendezése különböző típusú lehet. Ez a következő:

Lineáris elrendezésű

Ez a típusú konyha kisebb térben kivitelezhető, egyszerűek és ezzel egyidejűleg jól is néznek ki.

U alakú konyha

Nagy térbe ajánlottak, ahol kihozhatjuk a maximumot a térből és elegendő tárhelyet biztosítanak.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

L alakú konyha

Nagyszerűen kihasználja a helyiségben taláható sarkat és ha szeretné kiegészíteni a konyhát egy konyhaszigettel vagy egy étkező asztallal, ideális választás.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Párhuzamos elrendezésű

Abban az esetben, ha a konyhát gyakran több személy is használni fogja, ajánljuk a párhuzamos konyhabútort. Elegendő helyet biztosít az ételek előkészítésére és tárolására is.

Milyen anyagú legyen a munkalap?

A megfelelő konyhabútor kiválasztásának kulcsfontosságú eleme a munkalap, ugyanis ezeken történik a munka nagy része. A munkalap különböző anyagból készülhet, amikből a leggyakoribbak a következők:

  • Fa – nagyon ellenálló anyag, ugyanakkor nehezen karbantartható, rendszeres kezelést igényel.
  • Márvány és gránit – ezek az anyagok a luxus kivitelű munkalapokra jellemzők. Hosszú élettartamúak és ellenállóak, valamint egyszerűen karbantarthatóak és tisztíthatóak.
  • Laminált lap  – legolcsóbb anyag, lényegében préselt fűrészporról van szó, aminek a felszíne laminált réteggel van ellátva. Ennek a munkalapnak azonban rövidebb az élettartama.

A megfelelő munkalap mellett nem kevésbé fontos döntés a megfelelő mosogató tál kiválasztása sem. Manapság több méretből és anyagból választhatunk. A klasszikus rozsdamentes acéltól a stílusos gránit vagy tektonikus változatokig.

furne konyhabutort

Egy jó tanács

A konyhapult magassága a családtagok magasságától függ. Ha Ön 185 cm, a munkafelület megfelelő magassága 95 cm. 175-180 cm magasság esetén a megfelelő munkafelület magasság kb. 90 cm. Ha azonban azok közé tartozik, akik magassága 165-175 cm, akkor a munkafelület javasolt magassága csupán 85 cm.

Ne feledkezzen meg a páraelszívóról sem

Ne feledkezzen meg a páraelszívóról sem, ami nem csak funkcionalitást kell képviseljen a konyhában, hanem vizuális elemként is szolgálhat. A konyhabútor kinézete függ attól is, hogy beépített vagy szabadonálló berendezések mellett dönt.

Tároló felület elrendezése

Annál a kérdésnél hogyan válasszunk konyhabútort fontos odafigyelni a berendezések kiválasztására és a tároló felület elrendezésére is. Az új konyhaszekrényben el kell férnie az összes edénynek és az élelmiszertartó szekrényben pedig minden tartaléknak, amire főzés közben szüksége lehet. Fontos figyelembe venni a szekrények kialakítását is.

A fogantyúk minősége és az ajtónyitás iránya a praktikusság szempontjából fontosak, ezért a konyhaszekrény tervezése során jól gondolja meg mi mellett teszi le a voksát. Nagyon praktikusak lehetnek az alsó szekrényben elhelyezett fiókok, amik megkönnyítik a kezelhetőséget és ezzel egyidejűleg az edények és konyhai segédeszközök rendezettek, átláthatóak is bennük. A konyhabútor kiválasztása nem egyszerű feladat, ezért javasoljuk előre gondoljon át mindent és a tervezésnél kérje szakértő segítségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük