Hogyan válasszunk kerti fűnyírót? Melyik fűnyíró a legjobb?

legjobb funyiro gepek

Fűnyírók típusai

A jelenlegi piacon egy sor különböző meghajtási típusú fűnyíró érhető el. Így a következő fűnyírók közül választhat:

  • Elektromos
  • Benzin
  • Akkumulátoros
  • Kézi

Az elektromos fűnyírók működéséhez szükség van elektromos áram ellátásra van szüksége. Ezt általában elektromos kábel biztosítja, ami az elektromos fűnyírók esetében az alapvető kellemetlenség. Egyes felhasználóknál ez akadályt jelent, mások félnek annak megsérülésétől, elszakadásától. A vásárlás mellett szólnak azonban az alacsony beszerzési árak, az alacsonyabb súly és az egyszerű kezelhetőség. Az elektromos fűnyírók leginkább kisebb, kb. 500 m2-t nem elérő kertekbe ajánlottak, ahol még a legtávolabbi zugba is könnyen el tudja juttatni az elektromos áramot.

A benzines fűnyírók ezzel ellentétben ideálisak nagyobb méretű kertekhez vagy olyan távoli területekhez, ahol nem biztosított az elektromos áram ellátása. Általában belső égésű motorral vannak ellátva, ami biztosítja a könnyebb mozgatást, de ezáltal nehezebb is, mint egy elektromos és így nehezebben is kezelhető. Általánosságban kb. 2000 m2-ig terjedő telkek nyírására ajánlott.

Bizonyos tekintetben az elektromos és benzines fűnyírók közötti kompromisszumot  jelentenek az akkumulátorosak. Ebben az esetben akkumulátorral felszerelt elektromos fűnyírókról beszélünk, amit rendszeresen lehet tölteni. Esetükben nem függünk a hálózati kábel hosszától, mint egy hagyományos elektromos fűnyíró esetében, sőt nagyon gyorsan feltölthetők. Egy feltöltéssel ez a típusú fűnyíró akár 500 m2 területet is képes megmunkálni.

A teljesség kedvéért meg kell említenünk a kézi fűnyírókat is, amik meghajtó ereje az emberi kéz. Éppen ezért főleg kis területek megmunkálására alkalmas. 

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Fűnyíró meghajtások

Azt már bemutattuk milyenek lehetnek a különböző meghajtási típusok, itt az ideje, hogy figyelmet fordítsunk az egyes kaszáló berendezésekre is. Laikusan mondva milyen módon kaszálják az egyes fűnyírók a kertben a füvet. Itt is érvényes, hogy a bemutatott lehetőségek mindegyikének megvannak a maguk előnyei, és hátrányai is. Nagyrészük mindkét meghajtással elérhető – ugyanúgy benzinessel mint elektromossal is. Mindenki kiválaszthatja azt, ami igényeinek leginkább megfelel.

Rotációs fűnyírók

Piacunkon talán a legelterjedtebb típus. Ugyanis a leginkább univerzális. A többi típusú fűnyíró valamilyen területen tud csak brillírozni, de ha csak egy ilyen típusú készüléket szeretne otthon tartani, akkor mindenképp ezt a fajtát ajánljuk. Magasabb fű nyírására is alkalmas. A kés a fűnyíró teste alatt van elhelyezve és horizontálisan forog az óramutató járásának megfelelően. Lényegében rotál és innen is ered a megnevezése. A modernebb eszközöknél lehetséges beállítani a nyírás magasságát is, tehát a segítségükkel gyerekjáték a gyepet saját igényeinknek megfelelően levágni.  Hátránya, hogy nem tudja levágni a füvet akadályok közelében. Például kerítéshez vagy beton járda közelében. Nem tud elég közel kerülni hozzájuk, hogy hozzájusson a problémás területhez.

Orsós fűnyírók

A fűnyírók speciális típusa, ami alkalmas a gyep tökéletes kidolgozására. 2-3 naponta használható, amikor a fű magasságát csak nagyon kicsit rövidíti le. Csak ezzel érhet el nagyszerű kinézetű gyepet, ami úgy néz ki, mintha ollóval nyírták volna méretre. Ha nem szeretne ilyen gyakran füvet vágni, ezt a típust nem önnek találták ki. A nyíró berendezés középpontjában egy fix kés található, amire további, orsón található spirális kések kapcsolódnak. Az orsó mozgásával történik meg a fű nyírása, ami tökéletesen le van vágva töredezett végek nélkül. Előre figyelmeztetjük, hogy az ilyen típusú kés élezése sokkal nagyobb kihívást jelent otthoni körülmények között, mint egy rotációs fűnyíró esetében. Az esetleges szervizelés is drágább.

Dobos fűnyírók

Itt nem talál rotáló késeket, hanem egy különös dobot, ami fűnyíró késeket tartalmaz. Ahogy a dob forog, úgy lendülnek mozgásba a kések is és kerül sor a fű levágására is. Főleg magas fű vágására ajánlott, tehát olyan helyekre, ahol egy szezon alkalmával csak párszor szeretné levágni a füvet. Nem jelentenek jó döntést, ha a füvet rendszeresen szeretné gondozni. Kisebb mezőkhöz ajánlott. Nagyrészt nincsenek felszerelve fűtartó kosárral sem, a levágott füvet otthagyják maguk után a földön. Bizonyos esetekben lemezes fűnyírókként is hivatkoznak rájuk.

Alternáló fűnyírók

A fűkasza központi részét egy dupla pengesor képezi, amiben két egymással szemben elhelyezett kés mozog. Egy nagyon egyszerű rendszerről van szó, ami nagy méretű egyenes felületekhez alkalmas. A legnagyobb nyírási szélességgel rendelkezik az összes típus közül.

Húros fűkaszák

Olyan kézi szerszámok, amik alkalmasak nehezen hozzáférhető helyekhez vagy finom tisztításra a kerítés mellett vagy a dísznövények körül. Nem alkalmas nagy felületekhez, ami időigényes ezzel a típusú fűnyíróval. Azonban tökéletesen kiegészítik a rotációs fűnyírókat. A fű nyírásához nem kést, hanem éles és erős húrokat használ, ami nagy sebességgel forog. Nagyon hasonlít ahhoz a termékhez, amit szegélyvágóként ismerhet. Az azonban kicsit nagyobb és más célt szolgál.

Robotfűnyírók

Ma már nagyon elterjedt kategóriájú fűnyíró, ami szinte az ön segítsége nélkül képes gondoskodni a gyepről.

Robotfűnyíró

Funkciók

Az, amiben különböznek egymástól az a különböző funkciók és kiegészítők mennyisége, amik megkönnyítik a fűnyíróval való munkát és annak kezelését. Némelyikkel már találkoztunk a cikk során, de most ismerkedjünk meg velük részletesebben.

Önjáró

Egy nagyszerű funkció, amit főleg akkor fog megkedvelni, ha nagyobb területeken dolgozik. És miről beszélünk pontosan? A motor teljesítményének egy részét a fűnyíró a kerekek meghajtására használja. Ennek köszönhetően nem kell tolni magunk előtt, hanem önmagától megy, önnek csak a helyes irányba kell terelnie – el kell fordítani. Legfőképp a benzines fűnyírók kiváltsága, ugyanis ehhez elég nagy teljesítményű motorra van szükség. Sőt néha még hátrafelé járó funkcióval is találkozhatunk. Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy az önjáró fűnyíró világos választás. Másik részről viszont az ilyen funkciónak is megvannak a hátrányai. Nagyobb a nyírt felület, nagyobb területekhez ajánlottak, így drágábbak is. Ezek kissé megnehezítik az irányítását. Abban az esetben, ha a kert nem túl nagy, vagy sok a fa, bokor, ágyás, megfelelő lehet önnek egy nem önjáró fűnyíró is.

Mulcsozás

Egyszerű alapelven működik. A fűnyíró apró darabokra vágja a füvet és azokat aztán visszadobja a gyepre. Ezek a kis darabok lassan elrohadnak és természetes trágyát biztosítanak a gyep számára. A mulcsozás akkor jó döntés, ha nem jelentős mértékben csökkentjük a pázsit magasságát. Ugyanis ha magasabb füvet vágnánk, a mulcsozási folyamat nem lenne annyira sikeres (vagyis a fű nem lenne annyira apróra vágva) és a pázsit nem lenne olyan szép. Látható fűmaradványok lennének szétdobálva rajta.

Oldalkidobós funkció

A fűnyírók nagy része lehetőséget biztosít a lenyírt fű összegyűjtésére egy fűgyűjtő kosárba vagy ún. hátsó kidobós funkcióval rendelkezik, amikor azt egyszerűen kidobja maga mögé. További lehetőség a levágott fű kezelésére az ún. oldalkidobás. Ahogy azt már a nevéből is sejthetjük, lényegében a hátsó kidobás helyett oldalt dobja ki a füvet.

Elektromos indítás

Néha találkozhatunk a könnyű indítás megnevezéssel is. Az indító zsinór rángatása helyett ebben az esetben elég elegánsan megnyomni a gombot vagy elfordítani az indító kereket. Az indítás már első alkalommal sikeres és megszabadulhatunk a sokszor unalmas és sokáig tartó zsinór rángatástól. Sajnos ez főleg a drágább modellek kiváltsága.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Fűnyírás magasságának beállítása

Egy újabb funkció, ami jelentősen megkönnyíti a fűnyíróval való munkát. Egyes esetekben (főleg olcsóbb modelleknél) a fű nyírási magassága a kerekek magasságának változtatásával vagy az alváz felének lecsavarozásával majd újbóli felcsavarozásával. Természetesen ez sok időt és energiát igényel. Ezzel szemben a karral való beállítás valóban egyszerű.

Egy egyszerű mozdulattal ( mindig ajánlott kikapcsolt / nem beindított állapotban elvégezni) beállíthatja a kívánt magasságot és azonnal nyírhatja is a füvet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük