Hogyan válasszunk medencét? – Felfújható, összeszerelhető vagy műanyag

swimming pool

Válassza ki az önnek legmegfelelőbb medencét. Nagyot vagy kicsit szeretne? Vízszűrővel vagy anélkül? Ebbe nem okoskodunk bele. Azonban tanácsot tudunk adni melyik medencék jó minőségűek és melyek nem, melyik készül jó anyagból és melyik nem bír ki még egy szezont sem. Miért jó, ha van otthon egy medence? Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb medencét?

Kivitel

A medence kivitele esetében válasszon a felhasználás célja alapján, minden típus másféle aktivitásokhoz ajánlott. Az adott kategóriától függ a beszerzési ár vagy épp a karbantartási igény.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Felfújható

A felfújható medencék jelentik a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldást. Nem kell, hogy egy felfújható medencét csak gyerekek használjanak. A szülők is nyugodtan szórakozhatnak, és mindezt nagyon alacsony beszerzési ár mellett.

Előnye, hogy nem kell a teljes szerkezetet felfújni. Levegővel elég megtölteni a felfújható peremet. Miután elkezdi vízzel megtölteni a medencét, a perem folyamatosan elkezd emelkedni. A fürdőszezon végeztével elég leengedni a vizet és eltenni a medencét a következő évre. Előnye a könnyű áthelyezhetőség és a tárolás. A felfújható medence könnyedén elhelyezhető egy udvaron vagy egy vikkendház mellett is.

Következő pozitívum a biztonság. Ezek a medencék általában nem túl mélyek és puha oldalfallal vannak ellátva, amit mindenekelőtt a kisgyerekes szülők tudnak nagyra értékelni. A sérülésveszély igen alacsony.

woman and child in inflatable pool bath
Caucasian white woman and her son a Brazilian boy taking a bath in an inflatable pool in summer afternoon. The woman talks on the cell phone in the pool and takes care not to get the device wet

A felfújható medencéknek azonban több hátrányuk is van. A legjelentősebb a korlátozott élettartam. Használattól függ, de ez a típus a leghajlamosabb mechanikus sérülésekre és így könnyen kifolyhat belőle a víz is. Hátrány lehet még a tisztítás módja is. Ezt a típusú medencét nem lehet porszívóval tisztítani.

Ne hagyja magát elcsábítani az alacsony beszerzési árra. A beszerzési árak már tiz ezer forint körül is mozoghatnak, de alaposan tanulmányozza át a csomag tartalmát. Elengedhetetlen tartozék kell legyen a szűrő és a fém lépcső. Ha ezek a tartozékok nem képezik részét az eladási árnak, külön kell azokat megvenni.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Merev szerkezet és fólia test

Ez a típus nagyon népszerű, aminek oka a felhasználási lehetőségek és ár aránya. Ez a medence az egész családnak ajánlott. Méretei nagyobbak lehetnek, mint egy felfújható medencéknél, ezért bizonyos esetekben lehetővé teszik az úszást is. Valamint az élettartam is valamivel hosszabb. Előny még a könnyebb tisztíthatóság is, amit porszívó segítségével el lehet végezni.

A merev szerkezetű és fólia testű medencének is megvannak azonban a maga hátrányai. A felfújható medencéhez hasonlóan, jelentősen megváltoztatják udvara megjelenését. Ezért az elhelyezést alaposan át kell gondolni. Ajánlott a medencét sík, homokkal felszórt területre elhelyezni. Szükséges geotextil alátét elhelyezése, ami védi az aljzatot a szakadástól.

A szerkezet összeszerelése több időt vesz igénybe és némi kézügyességet is igényel. Ha nem biztos benne, hogy ezt a feladatot el tudja végezni, több forgalmazónál van rá lehetőség, hogy összeszereléssel rendelje meg a medencét. A szezon végén a medencét szét kell szedni és elrakni (hasonlóan mint a felfújható változat esetében).

Félig süllyesztett medencék

A félig süllyesztett medencék sokmindenben hasonlítanak a fent említett merev konstrukcióval rendelkező medencékhez. Vázuk olyan fémből készül, amely felülete el van látva rozsdásodás elleni védelemmel. A felszínére egy medence védő fólia van elhelyezve, ami sérülés esetén általában cserélhető.

Ezen medencék előnye a téli felkészíthetőség és a magasabb élettartam. A szerkezetet nem kell elrakni. Elegendő a vizet fúvóka alatti szintig leereszteni, beleszórni a szükséges vegyszereket és letakarni egy huzattal. A süllyesztés ugyan nehezebben kivitelezhető művelet, de sok előnnyel is jár. A medence nem töri meg az udvar megjelenését és a víz jobban megtartja hőfokát.

Ha nem szeretné a medencét földbe süllyeszteni, rendszerint felszínre is elhelyezhető. A medence külsejére dekorfóliát is ragaszthat, például fa motívummal. A karbantartás ugyanúgy zajlik.

Süllyesztett medencék

A süllyesztett medencék ugyan a legdrágábbak, de a legjobb minőségűek és úszásra is ezek a legalkalmasabbak. Sok különböző lehetőség áll rendelkezésre. Például műanyag vagy beton. A műanyagok jelentősen olcsóbbak, de a betonból készültek hosszabb élettartamúak. Süllyesztett medencék esetében, főleg, ami a beton medencéket illeti, leginkább az udvar méretei szabnak határt a kivitelezésnek.

Számolnia kell azonban azzal a ténnyel, hogy a kivitelezés ára több száz ezer, sőt millió is lehet. Több gonddal jár a karbantartás is. Ha szeretne egy luxusminőségű süllyesztett medencébe befektetni, tanácsoljuk tető és minőségi fűtőtest beszerzését is. Ezzel jelentősen megnövelheti a szezon hosszát.

Hova helyezzük el a medencét?

Ha tudja erre a választ, az közelebb viheti önt a megfelelő medence kiválasztásánál. A helyszín adta lehetőségektől függ ugyanis a medence mérete és alakja is. Elhelyezheti a medencét egy füves részen is, vagy akár félig besüllyesztheti a földbe. Gondolnia kell több olyan műszaki részletre is, ami nélkül meghiúsulhat a fürdés.

Szüksége lesz elektromos áramellátásra és a különböző elemek elhelyezésére is (ha fedett medence mellett dönt, ha szeretne magánéletet, akkor egy sövénykerítés, stb.). A medencét legideálisabb egy napos helyen elhelyezni, a legjobb, ha a napsugarak egész nap érik. Sokat takaríthat meg a medence felfűtési költségein és tud a medence mellett még napozni is. A medence mellett azonban egy árnyékos kis sarok sem jön rosszul, ahol megpihenhet nagy hőség esetén.

Medence méretei és mélysége

Ez a paraméter összefüggésben van azzal ki és milyen célra használja a medencét. Kis gyerekeknek, tiniknek vagy egy teljes családnak szeretné? Kis gyerekeknek bőven elég az 1 méteres maximális mélység, a 10 éves kor alatti gyerekeknek a vízi bohóckodáshoz elég 2,5 m átmérőjű medence is.  Nagyobb méretű medencéket főleg családoknak ajánljuk, ami mellett kényelmesen el lehet ücsörögni egy baráti összejövetel alkalmával.

A legelterjedtebb az 1,2 vagy 1,5 méteres mélység. Ideálisabb döntés lehet egy mélyebb medence, amibe lehet kevesebb vizet is engedni 1 méterig a kicsik számára és 1,5 méternyit is a felnőtteknek.

Ha szeretne a medencében úszni is, megteheti ezt az 1,2 m mély medencében is. A méretnek alkalmasnak kell lennie erre a célra. Minél nagyobb a medence, annál kényelmesebb lesz benne az úszás. Dönthet kisebb méretnél is, ellenáramlással.

Felszerelés

Ne feledkezzen meg arról, hogy a medence megvásárlásánál a befektetés nem ér véget. A szükséges felszereléshez tartozik főleg a szűrőberendezés és a tiszta víz biztosításához szükséges vegyszerek is. A szűrőberendezéseket homok és papír betétesekre oszthatjuk. A homokkal működők valamivel drágábbak, de hatékonyabbak, ezért főleg nagyobb méretű medencéhez ajánljuk. Egy felfújható medencéhez bőven elég lesz önnek egy olcsóbb, papír betéttel működő szűrő is, de számoljon vele, hogy gyakrabban kell a betétet cserélni.

Ezen kívül még ajánlott takarófólia beszerzése is. Mikor a medence használaton kívül van, megvédi annak vizét a szennyeződésektől vagy épp a bogaraktól. A szolár fóliák képesek a hideg éjszakák alatt is megőrizni a víz hőmérsékletét és a napos órákban még meg is növelni azt.

Nagyon praktikus kiegészítő lehet még a napelemmel működő vízmelegítő vagy egy nagyobb teljesítményű hőszivattyú is. A fürdési szezont jelentősen meg tudja növelni egy tetőszerkezet. A lelkes úszók biztosan értékelni tudják az ellenáramlatot. Ne feledkezzen meg a medence és a tiszta víz karbantartásáról. Főleg nagy forróságok idején jellemző az algák gyors elszaporodása. Ezt a problémát könnyen orvosolhatja a megfelelő vegyszer használatával.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük