Hogyan válasszunk komposztálót? A legjobb kerti komposztálók

hogyan valasszunk komposztalot a legjobb kerti komposztalok

Komposztáló alatt egy olyan zárt “edényt” értünk, ami különböző anyagokból készülhet és szellőző nyílásokkal van ellátva, hogy a levegő minél jobban átjárhassa a biomasszát, valamint felülről nyitott, hogy bármikor bele lehessen rakni új lebomló szemetet és hiányzik az alja. A hiányzó alsó részt vastag, de légáteresztő anyag pótolja, ami lehet szalma, kisebb ágak. Az oldalsó ajtók a már érett, lebomlott humusz könnyebb kivételére szolgálnak.

Egy ilyen komposztáló szerényebb verzióját képviselik az egyszerű fa keretek, amiknél a lapok egymástól kellően messze vannak egymástól a szellőzés biztosítására vagy az egy kupacon történő szabad, nyitott tárolás. A nagyobb kertekben általában akár 3 komposztáló is lehet – a lebomló szemét intenzív lebomlásához, a komposzt megéréséhez és a már kész komposzt tárolásához.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

A minőségi humusz létrehozása összefügg a komposztáló alsó rétegének nedvszívó képességével, aminek köszönhetően megtörténik a talajjal való közvetlen érintkezés és a talajban található mikroorganizmusok, víz és oxigén kölcsönhatásba léphetnek az elzárt anyaggal. A komposztálás egy irányított folyamat, ami esetében állandó belső feltételek mellett (szabályozott hőmérséklet, nedvesség) lebomlás folyamata során organikus anyag – komposzt/humusz/trágya keletkezik.

Hova és hogyan helyezzük el a komposztálót?

Válasszon ki a fa alatt, a bokrok mellett, stb. egy helyet, ahol nap közben elegendő az árnyék. Ugyanis a komposztáló nem lehet közvetlen napfénynek kitéve, ugyanis gyorsan kiszáradhat és lassulhat (vagy akár le is állhat) a komposztálás folyamata. Ne feledje, hogy a komposztálásra nem kívánt időjárásban is sor kerülhet, ezért érdemes megerősített aljzatban gondolkodni a könnyebb hozzáférés és a komposztáló stabilitása érdekében. Hagyjon a komposztáló körül elegendő helyet a kényelmes szemét bedobálásra, vagy épp a már kész trágya talicskával vagy egyéb eszközzel való elhordására. Ha komposztálója nincs zárható tetővel ellátva, takarja be légáteresztő geotextíliával, olyan ponyvával vagy tetővel, ami megvédi a komposztáló tartalmát az esőtől és a kiszáradástól is.

legjobb kerti komposztalok

Hogyan válasszunk komposztálót?

Komposztálót különböző kritériumok szerint választhatunk. Általában azonban az általunk termelt hulladék mennyiségét érdemes figyelembe vennünk, amitől a későbbiekben függ a választott komposztáló mérete is. A komposztáló befogadóképessége és a komposztálás sebessége fontos szerepet töltenek be a döntési folyamatban.

Több különböző kivitelű és innovációval ellátott komposztálót találhatunk a piacon. Csak rajtunk múlik végül melyik komposztáló mellett döntünk. Nagyon sok különböző termékből választhatunk.

Raklapból, fából, deszkákból készült fa komposztáló

Leginkább saját kézzel készült fa komposztálókat láthatunk, amik ágakból (fűz, mogyoróbokor, juharfa vagy gyümölcsfák lehullatott ágai), vesszőkből, forgalomból kivont raklapokból vagy deszkákból a kisebb vagy nagyobb kertekben egyaránt. A földbe vastagabb cölöpöket verünk és ezt követően ráfűzzük a falakat. Raklapok esetében a különböző részeket szöggel összeütjük. A komposztáló egyik első deszkájának levehetőnek kell lennie. Az olcsó kivitelezés ellenpólusát képezi a fa rövid élettartama (3-4 év). A fát impregnálhatjuk, de semmi esetre se kezeljük mérgező anyagokkal, ami később a komposztba kerülhetnek.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Hálós komposztáló

Az olcsó, egyszerűen és gyorsan összerakható komposztálók drótháló összekapcsolásán és tekerésén alapulnak. A dróthálónak könnyedén szétkapcsolhatónak kellene lennie, hogy a komposzt berakodása és kiszedése minél egyszerűbb, különösebb erőfeszítésektől mentes legyen. Ahhoz, hogy a komposztáló stabil lehessen, a drótháló magasságának nem szabad meghaladnia a 1,5 métert. A nád lábtörlő és a geotextília megelőzik a komposzt kiszáradását.

Műanyag komposztálók

A műanyagból készült komposztálók a legesztétikusabbak, ugyanis nem látni a komposztot és nem terjeng kellemetlen bűz sem a környezetében. A fa komposztálókkal ellentétben alapvetően hosszabb az élettartamuk, de drágábbak is. Ezek a komposztálók lehetnek nyitottak vagy zártak is (előkertbe is alkalmasak). A műanyag komposztáló alját a kész komposzt kiszedésére szolgáló rések képezik. Néhány ilyen komposztáló egyedülálló lehet tulajdonságai révén – belső falak redőzése, UV stabilitás… Minden műanyagból készült komposztáló anyaga újrahasznosítható és optimális űrtartalmuk 900 l körül mozog.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Betonból, téglákból és kövekből készült komposztálók

A komposztálók ezen típusa vagy első fal nélkül vagy kivehető fallal készül, az ügyfél igényei szerint. Ezek ára magasabb, de nagyon tartósak is. A vásárlásnál figyeljen a szellőző nyílások meglétére, amik nem hiányozhatnak, ugyanúgy ahogy a fölösleges víz elvezetésére alkalmas nyílás sem.

Vermikomposztálók

Ne lépjen a földigilisztákra, jól jöhetnek még. A földigiliszták ugyanis a komposztálók ezen típusánál segíthetik az organikus hulladék lebomlását. Alkalmazhatók kerti vagy konyhakerti komposztálókban is. A vermikomposztálók végterméke folyékony trágya, az ún. vermikomposzt. A komposztálódás folyamata azonban lassabb, nagyobb mennyiségben pár hónap elteltével jön csak létre. A komposzt minősége azonban magasabb, mint a hagyományos komposzt esetében.

Automatikus komposztálók

Az elektromos áram segítségável történő komposztálást főleg a kényelmesebb és igényesebb kertészek használják, akik nem félnek a nagyobb befektetésektől sem. A végső komposzt létrehozásának ideje 2-3 hétig tart. A komposzt automatikus keveredik, levegőzik és nem utolsó sorban fűthető is. A szénszűrő megakadályozza a szagok terjedését a háztartásban.

Építsen saját komposztálót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük