Hogyan válasszunk ülőgarnitúrát (kanapét)? Tanácsot adunk melyikek a legjobbak

hogyan valasszunk ulogarniturat

Melyik kanapé lesz a legjobb az otthonunkba? A leggyakrabban az ár szerint döntünk, majd ezt követi a forma, szín és az anyag. Több típusú és fajtájú kanapé is elérhető. A gyártók minden ügyfél kívánságainak eleget tudnak tenni. Következő cikkünk segít a megfelelő ülőgarnitúra kiválasztásánál a gyakran ismételt kérdések megválaszolásával és a fontos preferenciák és kritériumok figyelembevételével. Hagyja magát kényeztetni a megfelelő darabbal.

A kanapé alakja

A kanapé a nappali domináns bútordarabja. A kanapé alakja alapvető fontosságú a kis alapterületű panellakások helyiségeiben. A nagy nappalik bármilyen típusú kanapét képesek befogadni. Ha panellakásba vásárol kanapét és szeretné azt mindennapi alvásra is használni, más preferenciái lesznek a felahsznált anyag minőségét és a bevonat alatt megbúvó matrac fajtáját illetően. Ebben az esetben klasszikus 3 férőhelyes, esetlegesen modern sarok elemmel kiegészített kinyitható kanapé vásárlását javasoljuk. A puha ülőfelülettel rendelkező kinyitható kanapék azonban nem alkalmasak a mindennapi alvásra. Ha 3 vagy több szobás lakásba szeretne kanapét vásárolni, gondolja át, hogy az adott kanapé típus megfelelő-e a család minden tagja számára.
Játékos kisgyerekek számára a kanapé az imádott bunkerek építésének színtere, amire az ülőpárnákat és a háttámlákat használhatják. Az idősebb emberek magasabban elhelyezett és keményebb, masszívabb ülőfelületet igényelnek.  A kanapé magasságának, huzatának és keménységének meg kell felelnie a család minden tagjának.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

A kanapé alakja fontos szempont a választás során, ha nem a legfontosabb és legfőbb. Az, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre és hova szeretnénk a kanapét elhelyezni határozza meg a kanapé alakját. Ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjon hozni, fontos ismerni a kanapék és ülőgarnitúrák alakját.

Heverők és kanapék kialakításban és alakban egyenes típusokról van szó – hosszanti ülés.

Sarokkanapék (L alakúak)

Az említett típusok általában 2-5 ülőrészből állnak és elegendő tároló kapacitással rendelkeznek. Jobb vagy baloldali kivitelből választhatunk, jó minőségű anyagkivitellel.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Ha megnézzük ezen kanapék történelmét, az 1950-es évek körül kezdték őket gyártani, a viktoriánus kor hatására és a helytakarékosság szellemében. A kisebb részeket könnyebb volt elhelyezni a különböző sarkokban, ahol nem gátolták a többi bútor elhelyezését vagy a szoba átjárhatóságát. A sarokkanapék (L alakban) különböző típusúak lehetnek.

  • Bal sarok
  • Jobb sarok
  • Univerzális sarok
  • Szimmetrikus sarok

U alakú kanapék

Az L alakú sarokkanapéhoz sokban hasonlítanak. Általában több különálló ülő részből állnak.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Kanapé huzat anyagok

Bőr

Az egyik legrégebbi anyagról beszélünk, amit az ember a történelem során használt és amire sokszor a történelmet fel is jegyezte. A pergament valószínűleg mindenki ismeri – ez egy tisztított szamár, kecske vagy bárány bőr, amit speciálisan kezeltek, majd csiszoltak és fényesítettek, amíg egy vékony membránt nem kaptak. A bőr egy exkluzív, luxus érzetet adó anyag, hosszútávú értéket, kényelmet, eleganciát és presztízst nyújt. A valódi bőr illata utánozhatatlan, annak lágysága és természetes redőzöttsége kellemes hatással bír, valamint meghittséggel és melegséggel tölti meg a teret.

Műbőr

A kárpitos műbőr közvetett PVC és egyéb hozzáadott anyag keverékének anyagra való felvitelével készül és különböző színárnyalatokban, fényekben, nyomatokkal elérhető. Jelentősen alacsonyabb a légáteresztő képessége, mint a valódi szarvasmarha bőrnek, könnyen meg lehet rajta izzadni. A műbőr nem engedi át a vizet, jelentősen alacsonyabb a kopásállósága és nem kínál “melegség érzetet” ülés közben, mint a valódi bőr. A műbőr előállítási technológiája már jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy minél nagyob mértékben hasonlítson a valódi bőrhöz. Még a szakértők számára sem egyszerű első ránézésre megkülönböztetni a valódi bőrt a műbőrtől, a különbség csak alapos tapogatás után tűnik fel és a hasított típusú bőrnél és műbőrnél nagyon nehéz a különbséget tapintás során észrevenni.

tanacsot adunk melyikek a legjobbak

Ekobőr

Általában pamu alapra felvitt poliuretánról beszélhetünk, ami nagyon jó műszaki adottságokkal rendelkezik. Főleg magas kopásállóságról és nagyszerű erőről, színállóságról, viszonylag alacsony karbantartási igényekről beszélhetünk. Érintésre hasonlít a valódi bőrhöz, de összehasonlítva azzal, nem olyan hosszú az élettartama. Az ekobőr mindkét oldalról légáteresztő (az ekobőr “lélegzik”) és nagyon érzékeny a folyadékokra. Abban az esetben, ha az ekobőrre bármilyen folyadékot is ráöntünk, az gyorsan magába issza azt és akár az alapanyaghoz is bejuthat (hab, rugók). Az ekobőr huzat jelentősen olcsóbb, mint a valódi bőr. Figyeljen az olcsó műbőr és ekobőr közötti különbségekre.

Szövet

Ez a típusú huzat egyértelműen a legnépszerűbb kárpitos anyag és különböző magas minőségű modern anyag kombinációjával készül. A szövet, mint huzat korlátlan design lehetőségekkel rendelkezik, kitűnhet kopásállóságával (akár 100 000 MTD-vel is találhatunk anyagokat), kellemesen puha érzetet képesek biztosítani ülés, esetleg fekvés közben. A szövet hajlamos foltok képződésére, ugyanis a textíliák nagyon jól képesek magukba szívni a szennyeződéseket, vagy épp az emberi izzadtságot és kellemetlen szagot bocsátanak ki, esetlegesen a felszínén szöszölődés léphet fel. Ahhoz, hogy ezeket a nem kívánt jelenségeket elkerülhessük, a huzat anyagok különböző kezeléssel készülnek. A legismertebb ilyen kezelés, amivel a felszíni anyag védő képesséit növelni lehet, az a teflonos kezelés. Képes kiemelkedően megnövelni a huzat anyagának ellenállóságát a vízzel, zsírral, porral szemben, sőt enyhén megnöveli a kopásállóságot is.

Levehető szövet huzat

Manapság ez a lehetőség már viszonylag megszokott és a huzat általában több kisebb részből tevődik össze, hogy könnyedén be tudjuk rakni a mosógépbe (ha a gyártó által javasolt a vízben való tisztítás). Ha nem szedhető szét kisebb részekre, valószínűleg az udvaron kell majd kimosni, vagy el kell vinni mosodába. A vegyi tisztítást igénylő anyagokat nem szabad vízben mosni. Ha ennek ellenére vízzel mossuk, valószínűleg már nem fogjuk tudni felhúzni a kanapéra. A könnyen levehető huzattal rendelkező kanapéknak még egy érdekes előnyük van: Ha a szín idővel túl unalmassá válik, egy új, más színben pompázó huzattal könnyedén új életet lehelhetünk a kanapéba.

Lábak

A kanapék általában fém vagy masszív fa (természetes fa vagy pácolt) lábakkal vannak ellátva. Színűkkel és megjelenésükkel gyönyörűen képesek kiegészíteni a kanapé megjelenését.

Kanapék kiegészítő funkció is konstrukció alapok

A kanapék konstrukciója különböző mechanizmusokkal lehet kiegészítve, hogy képesek legyenek a következő kiegészítő funkciókat ellátni.

Tárolás

a tároló rekesz az ülő felület alatt helyezkedik el, a felnyitható rész alatt (sarokkanapé), vagy a fiókokban, esetleg a kanapé oldalán elhelyezett polcokon

Szétnyitható kanapé 

alkalmankénti vagy napi szintű alváshoz (jó minőségű matracot és kemény ülőrész párnázást igényel)

ülőrészek, háttámlák, lábtartók, kéztámaszok vagy fejtámlák állíthatósága és egyéb érdekes megoldások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük