Hogyan vállaszunk jó matracot

Stressz, betegség, fény, zajok… És még van pár indok, amelyek miatt nem aludhatunk jól. Ahhoz, hogy reggel kipihenten és energiával feltöltve ébredjünk, minőségi alvásra van szükségünk. Egy jó matrac választásával segítünk az egészséges alvás elérése érdekében és a már említett minőségi alvás érdekében is. És mégis hogyan kell helyesen választani számunkra megfelelő matracot?

A matrac kiválasztása során meg kell néznünk többféle szempontot, mint például a súlya, keménysége, huzat karakterezése, rostok elhelyezésének megoldása, szélessége és hossza  (180 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 90 x 200 cm és egyebek). Fel kell tennünk a kérdést, kinek szeretnénk a matracot?/ és a felhasználás módját is meg kellene határoznunk/ mindennapi vagy alkalmankénti felhazsnálásra szeretnénk?/

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Milyen keménységű matrac az Önnek legmegfelelőbb?

A gyártók általában 1-4 es skálás különböztetik meg a matrac keménységét, ami a puhától az extra keményig vonul. Csakis az Ön igényeitől függ. Általánosan a nők számára a 2-es számú keménységű matracot javasolják.  A férfiak számára a 3-as számút. Léteznek azonban partner matracok is, amelyek kombinálva vannak különféle keménységű matracokkal.

Nézzük tehát meg az egyes szintek jellemzőit:

1-es szintű keménységi matrac

Ide tartoznak:

  • latex matracok
  • hideg habú matracok

Ezek a legpuhább matracok a piacon. Az elasztikusság jellemzi őket. Képesek az Ün testéhez formállódni, így nem tudja nyomni Önt sehol. Ellenállnak a nyomásnak és az izomlazításban is segítenek. Idősebb emberek számára javasolt, és az izületi problémákkal küszködők számára.

2-es szintű keménységi matrac

Ez a kategória magába foglalja a :

  • polyuretán
  • latex
  • rugós
  • hideg habú matracokat

Ezek a matracok elásztikusak, amelyek alkalazkodnak az Ön testformájához, és ellenálnak a túlnyomásnak.

Különféle korosztályú nők is férfiak is kedvelik ezt a kategóriáju matracot.

3-as szintű keménységi matrac

Ez a kategória már a kicsit keményebb matracokat foglalja magába. Ide tartoznak a következők:

  • latex
  • rugós
  • profil matrac

Ezek közepén egy poliuretán hab  /ugynevezett PUR/ réteg van, amely az egésznek egy támasztást nyújt. A rögzítést egy kókuszrost réteg is biztosítja, vagy egy sűrűbb hideg hab, eset4enként magasabb túlnyomás ellenállással.  

4-es szintű keménységi matrac

Ezek a legkeményebb matracok magasan ellenálló polyuretán habból vannak készítve, amely dupla kókusz rosttal van ellátva, mint például a táskarugós matracok.  Ezeket a matracokat főként férfiaknak ajánlják, vagy magasabb testúllyal rendelkező emberek számára.

A mai világban már az a matrac sem különleges, amelyben mind a négy fokozat kombinálva van, vagy megvan rá a lehetőség, hogy alkalmazkodjon az egyes lamella matracokhoz. matracov.

A választásnál elsősorban a kénylemre kell figyelnünk.

Mire szolgálnak az úgynevezett zónák?

A matrac zónái összefüggnek a matrac keménységével. Némely matrac különböző térségein/ zónáin más keménységgel rendelkezik. Arra szolgálnak, hogy a matrac tökéletesen alkalmazkodjon az Ön igényeinek. Ezek a matracok nem megfelelőek gyermekek számára, hiszen a zónák elrendezése nem megfelelő az Ő testméretükhöz.

A tökéletes matrac nagysága

Az Ön legnagyobb kényelme elérése szempontjából azt javasoljuk, hogy a matrac legyen hosszabb az Ön fekvő testétőé 20-30 cm-rel. A szélessége pedig egy felnőtt ember számára nem lehetne 1 méternél kevesebb, hogy kényelmesen meg tudjon fordulni rajta.

Lehet, hogy tetszeni fog katalógusunkban

Az Ön új matracának a teherbírása

Minden egyes gyártó meghatároz egy maximális teherbírást, amelyet elbír az adott matrac. Ön, mint vásárló, olyan matracot kellene választania, amelynek teherbírása legalább 5 kg-al nagyobb, mint az Ön súlya. Ellenkező esetben úgyjárhat, hogy kifekvésre kerül egy idő után a matrac.  

Hogyan van hatással a felhasználó kora a helyes választásra?

Gyermekek részére ajánlott a keményebb matrac választása, hiszen az ő testük gyorsan nől és fejlődik. Keményebb matrac kiválasztásával támogatja a helyes, egészséges fejlődést.

Az idősebeknek viszont a puha, elasztikus matrac az ajánlatos, akár mozdítható lamella rostokkal. Körülbelül 20 cm szélesnek kellene lennie, hogy jól kitudják magukat aludni rajta. 

Hogy miért fontos, hogy milyen gyakran fogja használni a matracot?

Amennyiben már választott matracot, következik a kérdés, miszerint milyen gyakran fogja azt használni. Hogy valahova kirándulóházba szeretnénk, ahol csak alkalmanként fekszünk rajta, vagy mindennapi alvásra szeretné. Rendszres alvásra olyan matrac a megfelelő, amelyre hosszú garanciát vállal a gyártó. Biztosan hideg habos, BIO habos, latex vagy kombinált matrac közül fog válogatni.

Amenyiben csak időnkénti felhazsnálásra keres matracot, biztosan megelégszik majd a poliuretán vagy a rugós matracokkal is.

A huzat előnye a matracon

A matracnak rögzített és kicserélhető huzata lehet. A cserélhetőnek az előnye, hogy mosható, így könnyen tizstán tartható.

A huzatokat különféle anyagból készítik. A legkedveltebbek a klaszzikus pamut, vagy frotér huzatok, de a vásárlók előfordul, hogy alternatív anyagot kérnek, mint például az Aloe Veras. Az allergiával szenvedőknek olyan huzatot ajánlaunk, amely nem tartalmaz vegyi adalékokat.

A rost fontossága

Vásárolt egy tökéeltes matracot, amely minden igényét kielégíti, mostmár elgondolkodht a megfelelő rost vásárlásán. A rostok nemcsak, hoyg bebiztosítják a matrac szellőztetését, hanem nagyobb elaszticitást biztosítanak, amelynek köszönhetően a matrac jobban tud alkalmazkodni az Ön testsúlyához.

Amennyiben rost vásárlása mellett dönt, szintén van miből válogatnia. Megkülönböztetünk léces ágykereteker, és valamivel rugalmasabb lamella léceket. Még nagyobb kényelmet jelent, ha a lamella rost mozdítható, amellyen a matrac szöge emelhető, és az automata megoldás is, amelynek köszönhetpen nem kell fizikailag megváltoztatni a matrac szögét. Figyelem, nem mindegyik matrac kombinálható mozdítható rostokkal. Ez főleg a kókuszréteget tartalmazó matracokat illeti.

Milyen matracot válasszon franciaágyra?

2 külön matrac, vagy 1 nagy az egészben. Ezt a kérdést minden franciaágyat vásárló ember felteszi magának. A legtöbb esetben a két partner magassága és súlya is eltér, ezért az 1 egész matrac választása nem a legjobb döntés. Az 1 egész matracnak rengeteg hátránya van a 2 külön matraccal szemben. A nagysága, a nehezebb manipulállás, nehezebben megközelíthető rakodótér mind ilyenek…  Ráadásul, mindnekinek mások az elvárásai a matrac keménységét illetően. Mégha a választás során nem is vesznek észre különbséget az igényeik között, idővel biztosan akadnak. Az ilyen észrevetelek alapján lettek kitalálva a partnerpatracok, amelyek megegyeznek a méretükben, de eltérnek a keménységükben, amely megfelel mindkét félnek.

Nálunk matracok széles választékát megtalálja különféle méretekben és anyagfelhozatalban konkurenciamentes árakér.
Akciós matracok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük